Αντιγριπικό Εμβόλιο στην Κύηση

Αντιγριπικό Εμβόλιο στην Κύηση

    Παρόλο που αρκετές γυναίκες αποφεύγουν το αντιγριπικό εμβόλιο φοβούμενες μήπως κάνει κακό στο μωρό τους, μάλλον θα έπρεπε να φοβούνται περισσότερο την ίδια τη γρίπη. Ο εμβολιασμός για τη γρίπη κατά την εγκυμοσύνη δεν αυξάνει τον κίνδυνο για το έμβρυο ενώ προστατεύει  τις γυναίκες σε σημαντικό βαθμό.

     Η χορήγηση εμβολίου κατά τη διάρκεια της κύησης είναι αποτελεσματική και διεγείρει την παραγωγή ικανοποιητικού αριθμού αντισωμάτων εντός δύο εβδομάδων.

     Λόγω μεταφοράς ανοσοσφαιρινών μέσω του πλακούντα το έμβρυο προστατεύεται έως και 6 μήνες μετά τη γέννησή του.

     Επειδή είναι αρκετές οι ενδείξεις σχετικά με τον κίνδυνο της γρίπης για τις εγκύους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι η πρώτη προτεραιότητα αντιγριπικού εμβολιασμού θα πρέπει να είναι οι έγκυες, είτε υπάρχει πανδημία είτε όχι. Τα μωρά μπορούν να εμβολιάζονται μετά τον έκτο μήνα της ζωής τους, ενώ μέχρι τότε έχουν μερική προστασία, αν οι μητέρες τους έχουν  ήδη κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

     Ο Αμερικανικός φορέας CDC συστήνει τη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου σε όλες τις έγκυες, σε οποιοδήποτε τρίμηνο της κύησης, ξεκινώντας από τα τέλη Οκτωβρίου. Παρόμοια οδηγία εκδίδεται και από τον Ελληνικό φορέα ΚΕΕΛΠΝΟ. Επισυνάπτεται η σχετική οδηγία του CDC.

 

 Centers for Disease Control and Prevention

 CDC 24/7: Saving Lives, Protecting People TM