Κρυοσυντήρηση σπέρματος: διαφυλάξτε τη γονιμότητά σας για… πάντα!

Κρυοσυντήρηση σπέρματος: διαφυλάξτε τη γονιμότητά σας για… πάντα!

Η κατάψυξη του σπέρματος ή κρυοσυντήρηση, είναι η διαδικασία συντήρησης των κυττάρων του σπέρματος για μεταγενέστερη χρήση, μια επιστημονικά αναγνωρισμένη μέθοδος, η οποία εφαρμόζεται κλινικά με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια.

Η δυνατότητα συντήρησης και φύλαξης του σπέρματος που ακούγεται αρκετά συχνά στις μέρες μας, δεν είναι κάτι καινούριο. Πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 1950, έχει σκοπό να συντηρήσει τα κύτταρα του σπέρματος για μελλοντική χρήση, όσο ακόμα είναι γόνιμα. Έτσι, σε περιπτώσεις που μπορεί να τεθεί θέμα γονιμότητας από ορισμένες ασθένειες, προβλήματα υγείας κλπ., να είναι άμεσα διαθέσιμο. Ο χρόνος συντήρησης του σπέρματος θεωρητικά δεν έχει περιορισμό. Λιγότερο ευαίσθητο σε τυχόν αλλοιώσεις σε σχέση με άλλους τύπους κυττάρων, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, αξίζει να πούμε ότι ακόμα κι αν «θεωρητικά» υποστεί κυτταρική βλάβη κατά τη διάρκεια της κατάψυξης και της απόψυξής του, δεν έχει μέχρι σήμερα καταγραφεί κανένας γνωστός κίνδυνος για ένα μωρό που προέρχεται από κρυοσυντηρημένο σπέρμα. Μάλιστα, έχει πραγματοποιηθεί και εγκυμοσύνη προερχόμενη από κρυοσυντηρημένο σπέρμα το οποίο έχει καταψυχθεί 20 χρόνια πριν από την απόψυξη και τη γονιμοποίησή του!

Γιατί να θέλει ένας άνδρας να καταψύξει το σπέρμα του;

Η διασφάλιση της γονιμότητας σε μεγαλύτερη ηλικία, στα υψηλά επίπεδα που χαρακτηρίζουν το σπέρμα ενός νεότερου άνδρα, αλλά και η η δυνατότητα να αποκτήσει παιδί με την ίδια ευκολία που θα μπορούσε νεαρή ηλικία, είναι ένας πολύ καλός λόγος για να προνοήσει κάποιος την κατάψυξη του σπέρματός του. Ιδιαίτερα αν η απόφαση για απόκτηση παιδιού δεν προβλέπεται άμεση ή υπάρχει συγκεκριμένη αιτία που θα επηρρεαστεί η γονιμότητά του. Αναλυτικότερα, η κρυοσυντήρηση του σπέρματος ενδείκνυται σε άνδρες που πρόκειται να λάβουν θεραπεία για καρκίνο ή να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση προστάτη ή όρχεων, διαδικασίες οι οποίες μπορεί να βλάψουν την ποιότητα ή την παραγωγή του σπέρματος.
προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν αγγειεκτομή. Εξασκούν επαγγέλματα υψηλού κινδύνου, με έκθεση σε χημικές ουσίες, ακτινοβολία ή υπερβολική θερμότητα και τα οποία μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα. Υποφέρουν από δυσλειτουργίες εκσπερμάτωσης παρουσιάζουν προοδευτική πτώση των παραμέτρων του σπέρματος επιθυμούν στειροποίηση με απολίνωση του σπερματικού πόρου.

Ποιά είναι η διαδικασία:

Κάθε άνδρας που θέλει να δώσει σπέρμα, είτε για κρυοσυντήρηση είτε για οποιαδήποτε μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, θα πρέπει προηγουμένως να έχει κάνει εξετάσεις αίματος για να ελεχθεί για τα εξής:

  • Ηπατίτιδα Β (HBsAG)
  • Ηπατίτιδα C (HCV)
  • AIDS (HIV I-II)
  • Σύφιλη (RPR)

Το σπέρμα που πρόκειται να καταψυχθεί μπορεί να προέρχεται είτε από εκσπερμάτωση, είτε από εκχύλιση μέσω χειρουργικής επέμβασης (επιδιδυμίδας, & δείγματα σπέρματος) από τους όρχεις, όταν η πρώτη περίπτωση δεν είναι εφικτή.

Στην πρώτη περίπτωση, η συλλογή μπορεί να γίνει είτε στο σπίτι, είτε στην Medimall IVF Clinic, σε ιδιωτικό δωμάτιο. Aν το σπέρμα μεταφερθεί από το σπίτι, τότε θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με οδηγίες που θα δοθούν με κάθε λεπτομέρεια από την κλινική μας, ώστε να συλλεχθεί και να μεταφερθεί με τρόπο που δεν θα επηρρεάσει την ποιότητα και κατά συνέπεια, τη γονιμότητά του.

Άλλος σημαντικός παράγοντας για τη μέγιστη αναπαραγωγική ικανότητα του σπέρματος, είναι η αποχή από τη σεξουαλική επαφή και την εκσπερμάτωση, για 2–5 ημέρες πριν από τη συλλογή του δείγματος. Σε αντίθετη περίπτωση, η μέτρηση μπορεί να είναι χαμηλή. Και βέβαια, η τελευταία εκσπερμάτωση να μην είναι πολύ καιρό πριν, γεγονός που ευθύνεται για την ακινησία μεγάλου ποσοστού των σπερματοζωάριων! Ανάλογα με τον όγκο του και το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία εκσπερμάτωση, το σπέρμα από μία μόνο εκσπερμάτωση, είναι δυνατό να περιέχει 40 έως 600 εκατομμύρια σπερματοζωάρια. Το σπέρμα που πρόκειται να καταψυχθεί μπορεί να προέρχεται από μία εκσπερμάτωση (μία συλλογή μπορεί να δώσει 1 έως 6 φιαλίδια σπέρματος), προτείνεται όμως αν αυτό δεν είναι αρκετά γόνιμο ή αρκετό σε ποσότητα, να επαναληφθεί η διαδικασία ώστε να δοθεί και επιπλέον. Τα δείγματα σπέρματος συλλέγονται σε αποστειρωμένο δοχείο, κατόπιν οι βιολόγοι τα αναλύουν για να ελέγξουν τα επίπεδα όγκου, ιξώδους και ρΗ. Το σπέρμα, αξιολογείται επίσης μικροσκοπικά για τον προσδιορισμό της κινητικότητας, του αριθμού των σπερματοζωαρίων, της μορφολογίας και άλλων σημαντικών παραγόντων. 

Πώς πραγματοποιείται η κρυοσυντήρηση:

Για να προστατευθεί το σπέρμα από την κατάψυξη και από την κρυστάλλωση του πάγου, προστίθενται ένα κρυοπροστατευτικό συστατικό χαμηλού μοριακού βάρους και εξαιρετικά διαπερατές χημικές ουσίες. Στη Medimall IVF Clinic χρησιμοποιούμε την τεχνική ταχείας κατάψυξης, η οποία απαιτεί άμεση επαφή μεταξύ των αποστειρωμένων σωλήνων που κρατούν τα δείγματα σε ατμούς αζώτου για οκτώ έως 10 λεπτά, ακολουθούμενης από την εμβάπτισή τους σε υγρό άζωτο, στους -196 βαθμούς Κελσίου

Πώς πραγματοποιείται η απόψυξη:

Εξίσου σημαντική με την κατάψυξη του σπέρματος, είναι και η απόψυξή του όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί. Κι αυτό γιατί τα κύτταρα θα πρέπει να ανακτήσουν τις φυσιολογικές, βιολογικές τους δραστηριότητες, χωρίς απότομες θερμικές αλλαγές που θα επηρρεάσουν τη γονιμότητά του. Μόλις τα κύτταρα του σπέρματος αποψυχθούν, διαχωρίζονται από το μέσο κρυοσυντήρησης με έκπλυση σε μέσο καλλιέργειας και φυγοκέντρηση και, είαι έτοιμα προς χρήση.