Κορονοϊός(COVID-19) και Εγκυμοσύνη

Κορονοϊός(COVID-19) και Εγκυμοσύνη

Μύθοι και πραγματικότητα για την έγκυο και τον κορονοϊό. Ένα μεγάλο θέμα των τελευταίων ημερών!
Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δημοσιευμένες πληροφορίες σχετικά με την ευαισθησία των εγκύων στο ιό ,οι οποίες ούτως ή άλλως παρουσιάζουν αλλαγές που μπορούν να τις καταστήσουν πιο ευαίσθητες στις ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου και του ιού αυτού.
Ενδέχεται, δηλαδή, να διατρέχουν σοβαρότερο κίνδυνο ασθενειών, νοσηρότητας ή θνησιμότητας σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό( λόγω ανοσοκαταστολής της εγκυμοσύνης) σε περιπτώσεις λοιμώξεων από άλλους ιους (SARS-CoV, MERS-CoV) και ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως η γρίπη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Γι’ αυτό πρέπει να προβαίνουν σε προληπτικές ενέργειες για την αποφυγή λοίμωξης όπως το πλύσιμο των χεριών ,τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους με το εποχιακό αντιγριπικό εμβόλιο και την επαφή με άλλους ασθενείς γύρω τους .
ΔΕΝ έχουμε πληροφορίες σχετικά για ανεπιθύμητα συμβάντα σε εγκύους με τον COVID-19.
Αυξημένα ποσοστά αποβολής και θνησιμότητας σε μικρό όμως ποσοστό , έχει παρατηρηθεί σε περιπτώσεις μόλυνσης με άλλους τύπους κοροναϊών [SARS-CoV και MERS-CoV] κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι υψηλοί πυρετοί κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων γενετικών ανωμαλιών.
Μπορούν οι έγκυες με COVID-19 να περάσουν τον ιό στο έμβρυο ή το νεογέννητο (δηλαδή κάθετη μετάδοση);
Ο ιός COVID-19 πιστεύεται ότι εξαπλώνεται κυρίως μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω σταγονιδίων αναπνοής, χειραψίας και συνωστισμού .
Το αν η έγκυος γυναίκα με το COVID-19 μπορεί να μεταδώσει στο έμβρυο ή το νεογνό έπειτα από κατακόρυφες οδούς μετάδοσης (ενδομητρίως ,γέννα , λοχεία ) είναι ακόμη άγνωστη. Ωστόσο, σε μια πρόσφατη σειρά περιπτώσεων βρεφών που γεννήθηκαν από μητέρες με το COVID-19 που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική βιβλιογραφία(κυρίως περιστατικών από την Κίνα ) κανένα από τα βρέφη δεν εμφάνισε θετικά τον ιό . Επιπλέον, ο ιός δεν ανιχνεύθηκε σε δείγματα αμνιακού υγρού ή μητρικού γάλακτος.
Υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με την κατακόρυφη μετάδοση για άλλους κοροναϊούς (MERS-CoV και SARS-CoV), επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχει αναφερθεί κατακόρυφη μετάδοση για αυτές τις λοιμώξεις.
Τα βρέφη που γεννιούνται από μητέρες με COVID-19 παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητων συμβάντων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Με βάση περιορισμένες αναφορές περιστατικών, έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητα αποτελέσματα για βρέφη (π.χ. πρόωρο τοκετό) σε βρέφη που γεννήθηκαν από μητέρες θετικά για το ιό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, δεν είναι σαφές ότι αυτά τα αποτελέσματα σχετίζονταν με τη λοίμωξη της μητέρας και αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος ανεπιθύμητων βρεφικών επιπτώσεων είναι άγνωστος. Με βάση τα περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με το COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η γνώση των ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων από άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος μπορεί να παράσχει ορισμένες πληροφορίες.
Για παράδειγμα, άλλες λοιμώξεις από ιούς του αναπνευστικού συστήματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η γρίπη, έχουν συσχετιστεί με ανεπιθύμητα νεογνικά γεγονότα όπως χαμηλό βάρος γέννησης ή πρόωρο τοκετό . Υπάρχει κίνδυνος ο ιός COVID-19 σε έγκυο ή νεογνό να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία και ανάπτυξη των βρεφών και να απαιτεί κλινική παρακολούθηση πέρα από τη βρεφική ηλικία;
Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των βρεφών με τον COVID-19 ή με εκείνα που εκτίθενται στον ιό ενδομητρίως .
Ο ιός COVID-19 κατά τη διάρκεια της γαλουχίας σχετίζεται με πιθανό κίνδυνο για το βρέφος;
Σε περιορισμένες περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα, δεν βρέθηκαν στοιχεία ιού στο μητρικό γάλα των γυναικών με COVID-19. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη μετάδοση του ιού μέσω του μητρικού γάλακτος (δηλ. εάν υπάρχει μολυσματικός ιός στο μητρικό γάλα μιας μολυσμένης γυναίκας).
Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής υιοθετεί τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας και συστήνει, όπως γυναίκες που επιθυμούν εγκυμοσύνη με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή να αποφύγουν την εγκυμοσύνη σε αυτό το χρονικό διάστημα, ακόμη και εάν δεν πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια της λοίμωξης από τον Covid-19. Για τις γυναίκες που έχουν ήδη υποβληθεί σε πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας, συστήνεται   αναβολή της εγκυμοσύνης με κατάψυξη ωαρίων ή εμβρύων και μεταγενέστερη εμβρυομεταφορά.