Πριν να μείνω έγκυος, καθοδήγηση και συμβουλές

Πριν να μείνω έγκυος, καθοδήγηση και συμβουλές

Εξετάσεις, βιταμίνες, αλλαγές στη διατροφή και άλλα πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν τη σύλληψη!

Η προετοιμασία για τον ερχομό ενός μωρού δεν ξεκινά τη στιγμή που βγαίνει θετικό το τεστ εγκυμοσύνης. Αρκετό καιρό πιο πριν, όταν το ζευγάρι έχει πλέον αποφασίσει ότι είναι έτοιμο για αυτό το σημαντικό βήμα, μια γυναίκα πρέπει να κάνει ορισμένες αλλαγές στη ζωή της ώστε το σώμα της να είναι έτοιμο να υποδεχτεί μια νέα ζωή.

Ιδανικά η προετοιμασία πρέπει να ξεκινά περίπου έξι μήνες πριν ώστε το ζευγάρι –και ιδίως η γυναίκα– να έχει αρκετό χρόνο να θέσει τα θεμέλια για μια υγιή εγκυμοσύνη και να αποκτήσει ένα υγιές μωρό.

 

Γενικό τσεκάπ

Περίπου τέσσερις μήνες πριν τη σύλληψη, η γυναίκα πρέπει να κάνει ένα γενικό τσεκάπ που περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος κυρίως ορμονολογικες, ρύθμιση του  σωματικού της βάρους  , τεστ Παπ και καλλιέργεια κόλπου  ώστε να αποκλειστούν προβλήματα υγείας και ελλείψεις που δεν έχει αντιληφθεί, όπως λοιμώξεις ή κάποια διαταραχή του θυρεοειδούς.

 

Λήψη φυλλικού οξέος

Το φυλλικό οξύ (ή βιταμίνη Β9) συμβάλλει στην πρόληψη των συγγενών ανωμαλιών (κυρίως του νωτιαίου μυελού και του εγκεφάλου) στα μωρά. Καλό είναι οι γυναίκες να λαμβάνουν πολυβιταμίνη με φυλλικό οξύ ή συμπλήρωμα φυλλικού οξέος τουλάχιστον τρεις με τέσσερις μήνες πριν την εγκυμοσύνη.

 

Βελτίωση του τρόπου ζωής

Πέρα από τα προφανή, όπως η διακοπή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ, πριν από μια εγκυμοσύνη απαιτείται επαρκής διαχείριση του στρες, καλός ύπνος και περιορισμός της πρόσληψης καφεΐνης. Για να αναπτυχθεί σωστά ένα μωρό, πρέπει η γυναίκα να δημιουργήσει γι’ αυτό ένα υγιές περιβάλλον. Άσκηση και γυμναστική με μετρο χωρίς καταχρήσεις .

 

Σωστή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή είναι μια σίγουρη και ασφαλής επιλογή. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης, το ψάρι, το άπαχο κρέας και τα υγιεινά λιπαρά που περιλαμβάνει είναι ιδανικά για να είναι το σώμα σε φόρμα.

 

Εξετάσεις για χρόνιες παθήσεις, γενετικές ή κληρονομικές παθήσεις

Μπορεί μια γυναίκα να νιώθει καλά, ωστόσο αν έχει αποφασίσει να γίνει μητέρα καλό είναι να κάνει μερικές εξετάσεις για χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση. Επίσης πρέπει να κάνει εξετάσεις για γενετικές ή κληρονομικές παθήσεις, ειδικά αν κάποιο μέλος της οικογένειάς της έχει κάνει παιδί με συγγενή ανωμαλία, διαβήτη τύπου 1,   αναπτυξιακή διαταραχή η υπάρχει ιστορικο κυστικής ινωσης

 

Παρακολούθηση της περιόδου

Τελευταίο και πιο προφανές, μια γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος πρέπει να παρακολουθεί στενά τον κύκλο της ώστε να γνωρίζει ποιες είναι οι γόνιμες μέρες της. Τυπικά, η ωορρηξία συμβαίνει 14 μέρες πριν την έμμηνο ρύση.

 

Την ίδια προσοχή και εξετάσεις να συστήσουμε και στο σύντροφο μας καθώς το πρόβλημα υπογονιμότητας πλέον αφορά κατά 50% κι αυτόν. Μαζί λοιπόν στη προετοιμασία για να έλθει γρήγορα και σχεδιασμένα το πολυπόθητο αποτέλεσμα.

 

Νίκος Πετρογιάννης – Ειδικός Αναπαραγωγής
Αν. Διευθυντής Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΝΝΑ