Γυναικεία Υπολογονιμότητα

Home / Γυναικεία Υπολογονιμότητα

Η Υπογονιμότητα σήμερα

Παγκοσμίως, 90 εκατομμύρια ζευγάρια αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σύλληψης. Το 85% από τα ζευγάρια αυτά (77 εκατομμύρια) δεν αναζητούν ποτέ βοήθεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Από τα 13 εκατομμύρια ζευγάρια που αναζητούν ιατρική βοήθεια, ποσοστό μικρότερο από το 42%, θα αρχίσει τελικά θεραπεία. Έτσι λοιπόν, από όλα τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, μόνο το 6% έχουν την ιατρική βοήθεια που απαιτείται. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 300.000 υπογόνιμα ζευγάρια. Έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από τότε που γεννήθηκε στη Βρετανία το πρώτο  << παιδί του σωλήνα >>, η Λουίζ Μπράουν…  Από εκείνη τη στιγμή έως σήμερα έχουν γεννηθεί πάνω από 1.500.000 σ’ όλο τον κόσμο χάρη στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Αίτια της Υπογονιμότητας σήμερα

Σήμερα…  είναι γεγονός πως η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει τις γεννήσεις κατά 30%. Αυτό είναι κατανοητό μέχρι ένα σημείο, καθώς η κάθε γυναίκα που δυσκολεύεται οικονομικά σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο απόκτησης ενός μωρού, χωρίς την κατάλληλη οικονομική στήριξη. Αρκετές είναι εκείνες που ενώ θα ήθελαν να τεκνοποιήσουν καταφεύγουν στην έκτρωση για τον παραπάνω λόγο. Ένας δεύτερος λόγος βέβαια είναι η υπογονιμότητα, εφόσον η γυναίκα σήμερα κοιτάζει πρώτα την καριέρα της και μετά το ενδεχόμενο οικογένειας. Αποτέλεσμα τα χρόνια να περνούν και να έρχεται αντιμέτωπη με τον ηλιακό παράγοντα που είναι και ένας από τους πιο σοβαρούς λόγους υπογονιμότητας στην εποχή μας.

 

Πότε ένα ζευγάρι λέγεται υπογόνιμο?

Όταν το ζευγάρι δεν μπορεί να συλλάβει ενώ έχει συχνές σεξουαλικές επαφές σε διάστημα τουλάχιστον ενός χρόνου με τη γυναίκα να είναι μέχρι 35 χρονών, ενώ όταν η γυναίκα είναι πάνω από 35 το διάστημα είναι ένα εξάμηνο για να μπούμε σε διαδικασίες πλέον ελέγχου

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα της γυναίκας?

Ενδοκρινολογικά προβλήματα, βλάβες στις σάλπιγγες, ενδομητρίωση, διάφορες ανωμαλίες της μήτρας, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στη γονιμότητα της γυναίκας εφόσον βλάπτουν τις σάλπιγγες. Οι υπόλοιποι παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την γονιμότητα της γυναίκας ποικίλλουν και θα λέγαμε πως εξαρτώνται από την ίδια την γυναίκα και τις καθημερινές συνθήκες στη ζωή της. Σημαντική είναι η ηλικία, καθώς όσο μεγαλώνει τόσο πιο δύσκολο είναι να συλλάβει. Στις μέρες μας ειδικά, όλο και περισσότερες γυναίκες καθυστερούν να κάνουν παιδί, κάτι που δεν βοηθά στην πιθανότητες σύλληψης και τεκνοποίησης. Όσο και αν θεωρείται από ορισμένες γυναίκες υπερβολή, η διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας επίδρασης της γονιμότητας. Συγκεκριμένα, το σωματικό βάρος διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο, αφού είτε η παχυσαρκία, είτε το χαμηλό βάρος σώματος, επηρεάζουν την παραγωγή των ορμονών, οιστρογόνων, παρεμποδίζοντας την κανονική ωορρηξία. Επίσης, αρνητικές επιπτώσεις στη δυνατότητα αναπαραγωγής έχουν το κάπνισμα, που οδηγεί σε πρόωρη γήρανση των ωοθηκών, μείωση της παραγωγής των οιστρογόνων, ακόμη και σε καταστροφή ή γενετικές ανωμαλίες των ωαρίων. Το αλκοόλ όπου σε υπερβολική ποσότητα αυξάνει τον κίνδυνο για διαταραχές της ωορρηξίας αλλά και σε μικρότερη κατανάλωση μπορεί να επηρεάσει τη σύλληψη. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης έχει συσχετιστεί με βλάβες στις σάλπιγγες και αυξημένο κίνδυνο για ενδομητρίωση. Ένα φλυτζάνι, ανάλογα με το είδος του καφέ, μπορεί να περιέχει 50 έως 150mg καφεΐνης. Το χρόνιο αλλά και το ήπιο στρες  μπορεί να παρεμποδίσει τη δυνατότητα σύλληψης, καθώς προκαλεί προβλήματα στη διαδικασία της ωορρηξίας. Παρά τους γρήγορους ρυθμούς της σημερινής εποχής και τις υποχρεώσεις, είναι σημαντικό, όταν μια γυναίκα επιθυμεί να κάνει παιδί, να προσπαθεί να βρίσκει τρόπους καλύτερης διαχείρισης του στρες. Η υπερβολική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ορμόνης προγεστερόνης και να καταστείλει την ωορρηξία. Όσο και αν μας αρέσει το καλογυμνασμένο σώμα, η αερόβια άσκηση χρειάζεται μέτρο. Μάλιστα προτείνεται οι γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν, να μην ξεπερνούν τις 7 ώρες αερόβιας άσκησης την εβδομάδα. Τέλος, η συμβολή του γιατρού είναι καθοριστικής σημασίας. Η γυναίκα που επιθυμεί να μείνει έγκυος, χρειάζεται να κάνει όλες τις προβλεπόμενες εξετάσεις που συστήνει ο γιατρός, καθώς και να συζητά μαζί του τις ανησυχίες της. Οι γυναικολόγος της, πρέπει να την συμβουλεύει για τον υγιεινό τρόπο ζωής που χρειάζεται να ακολουθήσει και πως μπορεί να το κάνει αυτό, έτσι ώστε να αυξήσει τις δυνατότητες της να συλλάβει και να αποκτήσει παιδί.

Τι κάνει έναν άνδρα υπογόνιμο?  

Ένας άνδρας λοιπόν, μπορεί να είναι υπογόνιμος λόγω: φλεγμονών στην περιοχή (προστατίτιδας, ορχίτιδας ), κιρσοκήλης, χρόνιων προβλημάτων υγείας, τραυματισμών, τρόπου ζωής ( κάπνισμα, αλκοόλ,.. )

Την μέρα γονιμότητας πρέπει να σκεφτόμαστε!!

Η γονιμότητα δεν είναι πάντα δεδομένη.

Η γονιμότητα μας δεν είναι αμετάβλητη στο χρόνο.

Και οι άντρες είναι ευάλωτοι στον χρόνο και συμμετέχουν κατά 50% στο πρόβλημα.

Ο τρόπος ζωής μας, επηρεάζει τη γονιμότητα μας.

Πως θα διατηρήσουμε το δικαίωμα στην μητρότητα και την πατρότητα? Το πρώτο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επαναξιολογήσουμε τις προτεραιότητες μας και να αποφύγουμε να μεταθέσουμε τη δημιουργία οικογένειας στο μακρινό μέλλον. Αν πρέπει να μετατεθεί η δημιουργία οικογένειας, συστήνεται έλεγχος γονιμότητας προκειμένου να εκτιμηθεί το επίπεδο της. Ακόμα και αν τα δεδομένα της γονιμότητας είναι καθησυχαστικά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μετά την ηλικία των 35 αρχίζει η πιο συστηματική επίδραση της ηλικίας στην ποιότητα των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων.

Εάν τα δεδομένα αποκαλύψουν κάποια δυσκολία, τότε, και όσο ακόμη βρισκόμαστε σε  νεαρή ηλικία, υπάρχουν ασφαλής επιλογές, όπως η κρυοσυντήρηση σπέρματος και ωαρίων. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης συστήνεται να υποβληθούν νωρίτερα σε έλεγχο γονιμότητας.

Κατάψυξη ωαρίων είναι μια διαδικασία ‘‘ρουτίνας’’, αφού σε μια επίσκεψη μπορεί να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και να επιλεγεί το πρωτόκολλο αντιμετώπισης, ώστε να αποθηκεύσει τον ΄΄ιδανικό΄΄ αριθμό ωαρίων. Η όλη διαδικασία είναι ασφαλής και απαιτεί 3-4 επισκέψεις στη διάρκεια περίπου 10 ημερών. Τα ωάρια μπορεί να διατηρηθούν για απεριόριστο χρόνο αλλά να χρησιμοποιηθούν έως την ηλικία των 50 ετών.

Κατάψυξη σπέρματος σε περιπτώσεις που θα προβούμε σε κάποια διαδικασία που θα βλάψει το σπέρμα ( ακτινοβολία, χημειοθεραπεία). Και πάνω από όλα κατορθώνουμε να κάνουμε πολλές γυναίκες έγκυες αλλά το καινούργιο συμβάν είναι οι ΑΠΟΒΟΛΕΣ. ΚΑΘΕ ΜΩΡΟ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ, να μαθαίνουμε τι δεν πήγε καλά για να έχουμε την επόμενη φορά μόνο χαμόγελα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η γυναικολόγος Glade B. Curtis, και συγγραφέας του βιβλίου Your Pregnancy, Weekby Week,
μας δίνει 10 από τα βασικά λάθη που μπλοκάρουν τις προσπάθειες μας να μείνουμε έγκυες.

1. Λανθασμένος υπολογισμός της ωορρηξίας

Το πρώτο και μεγαλύτερο λάθος είναι το να μην γνωρίζουμε πότε έχουμε ωορρηξία. Αν έχετε σχετικά σταθερό κύκλο, μετρήστε την πρώτη μέρα της περιόδου σας ως την πρώτη μέρα του κύκλου. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν ωορρηξία 14 ημέρες πριν την επόμενη περίοδό τους. Επομένως αν ο κύκλος κρατά 24-30 ημέρες, θα έχετε ωορρηξία μεταξύ της 10ης και 16ης ημέρας. Όταν το ωάριο απελευθερωθεί από την ωοθήκη μπορεί να γονιμοποιηθεί για 12-24 ώρες. Ωστόσο το σπέρμα ζει για ημέρες μετά την συνουσία. Για αυτό το λόγο μπορείτε να μείνετε έγκυος έστω κι αν έχετε επαφή πριν την ωορρηξία σας. Αν δεν έχετε σταθερό κύκλο, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα τεστ ωορρηξίας.

2. Λάθος ρυθμοί στις σεξουαλικές μας επαφές

Πολλά ζευγάρια που επιχειρούν να κάνουν παιδί θεωρούν ότι δεν πρέπει να κάνουν έρωτα αρκετά συχνά, ή αντίθετα το παρακάνουν στο σεξ πιστεύοντας ότι έτσι αυξάνουν τις πιθανότητες τους. Ωστόσο, καμιά από αυτές τις πρακτικές δεν λειτουργεί γιατί επιβαρύνει την ποιότητα του σπέρματος, κάνοντας το είτε πολύ πυκνό για να λειτουργήσει, είτε πολύ αδύναμο. Ο σωστός ρυθμός για την καλύτερη ποιότητα και απόδοση του σπέρματος είναι μία φορά κάθε δύο μέρες, τουλάχιστον για την εβδομάδα στο μέσο της οποίας υπολογίζεται η ωορρηξία.

3. Λάθος συνήθειες στο κρεβάτι

Η αλήθεια είναι ότι καμία έρευνα δεν έχει αποδείξει ότι κάποια στάση είναι καλύτερη από κάποια άλλη όσον αφορά στη σύλληψη. Ορισμένοι ειδικοί, ωστόσο προτείνουν τις στάσεις, στις οποίες ο άνδρας είναι από πάνω ενώ οι γυναίκες συνήθως επιλέγουν να μην είναι από πάνω για να μην επηρεάσει την αποδοτικότητα του σπέρματος η βαρύτητα. Ωστόσο το σπέρμα επειδή αποτελείται από πολύ «γρήγορους κολυμβητές» μόλις γίνει η εκσπερμάτωση, βρίσκουν το δρόμο τους μέσα σε δευτερόλεπτα. Επίσης καλό θα ήταν να αποφεύγονται κάθε είδους κολπικές πλύσεις, ακόμη και με σκέτο νερό γιατί και αυτό χαλάει την χημική ισορροπία των κολπικών υγρών και του σπέρματος και λειτουργεί αρνητικά.

4. Σεξουαλικές δυσλειτουργίες

Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες μπορούν να είναι αιτία των δυσκολιών σύλληψης. Αντίστοιχα, η προσπάθεια σύλληψης μπορεί να είναι αιτία σεξουαλικών δυσλειτουργιών. Η ύπαρξη σεξουαλικών δυσλειτουργιών μπορεί να προϋπάρχει του προβλήματος γονιμότητας. Το λάθος είναι ότι πολλά ζευγάρια αναζητούν θεραπεία για την υπογονιμότητα και όχι για το σεξουαλικό πρόβλημα, παρά το ότι δεν είναι πια σεξουαλικά ενεργά. Ωστόσο, για τη σύλληψη είναι απαραίτητες οι συχνές επαφές, και μάλιστα τις γόνιμες μέρες. Αν το ζευγάρι έχει αραιές σεξουαλικές επαφές εξαιτίας κάποιας δυσλειτουργίας, τότε είναι αρκετά πιθανό να προσπερνιούνται οι γόνιμες μέρες και οι επαφές να μην οδηγούν σε σύλληψη.

5. Λιπαντικά και άλλες ουσίες

Η χρήση λιπαντικών που διευκολύνουν τη διείσδυση, ακόμη κι αν δεν περιέχουν σπερματοκτόνο,καταστρέφουν τη σύσταση του σπέρματος, εμποδίζοντας τα σπερματοζωάρια να κινηθούν προς το εσωτερικό της μήτρας.

6. Λάθος τρόπος ζωής

Όπως σε όλα τα πράγματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του οργανισμού, ο υγιεινός τρόπος ζωής βοηθάει και τη σύλληψη. Αυτό σημαίνει ότι και οι δυο υποψήφιοι γονείς πρέπει να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση αλκοόλ, καφέ και τσιγάρου, ενώ πρέπει να διατηρούν ένα σωστό σωματικό βάρος για τον σωματότυπο τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν την καλύτερη αιμάτωση και οξυγόνωση όλων των οργάνων που συμμετέχουν στην αναπαραγωγή. Επίσης οι υπερβολές όπως σκληρές δίαιτες και έντονη γυμναστική, λειτουργούν αρνητικά, αφού στρεσάρουν τον οργανισμό και μπορεί να του στερήσουν πολύτιμες ουσίες που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του. Άρα και εδώ η ισορροπία είναι το κλειδί.

7. Ελλιπείς ιατρικές εξετάσεις

Καμιά φορά οι γιατροί μπορεί να εξετάσουν σε βάθος και εξαντλητική λεπτομέρεια τη λειτουργία των συστημάτων αναπαραγωγής του ζευγαριού, αλλά να αμελήσουν να ελέγξουν κάποιους παράγοντες που θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικοί για τη γονιμότητα του. Οι δύο πιο σημαντικοί απ’ αυτούς είναι η καλή λειτουργία του θυρεοειδούς της γυναίκας και η ύπαρξης μόλυνσης από χλαμύδια και στους δύο συζύγους, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν δίνει συμπτώματα, αλλά λειτουργεί ανασταλτικά σε κάθε προσπάθεια σύλληψης. Έτσι, αν δεν έχετε υποβληθεί και στις δύο αυτές εξετάσεις, ώστε να αποκλείσετε και αυτό το ενδεχόμενο από τη λίστα με τους παθολογικούς παράγοντες που μπορεί να εμποδίζουν την εγκυμοσύνη, καλό θα ήταν να το κάνετε άμεσα.

8. Υπερβολικό ή εξαιρετικά χαμηλό βάρος

Και οι δύο αυτές καταστάσεις μειώνουν την γονιμότητα της γυναίκας. Οι διαταραχές στην έκκριση υποφυσιακών ορμονών που επηρεάζουν τη λειτουργία του γυναικείου γεννητικού συστήματος, είναι συχνές στις παχύσαρκες γυναίκες και στις γυναίκες με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος. Καλό είναι ο δείκτης μάζας σώματος να μην είναι άνω του 25 και κάτω του 17, στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική προσπάθεια.

9. Υπερβολική κούραση

Η επίπονη, πολύωρη, καθημερινή σωματική άσκηση στη γυναίκα συνδέεται με πτώση της γονιμότητας. Οι αθλήτριες παρουσιάζουν σε μεγαλύτερα ποσοστά διαταραχές του κύκλου και μικρότερη γονιμότητα κατά τις περιόδους της επίπονης σωματικής άσκησης.Καλό είναι μία γυναίκα να επιλέγει ήπιες μορφές άσκησης (π.χ. περπάτημα), που βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση του οργανισμού και να μην κάνει υπερβολές εάν είναι σε αναπαραγωγική προσπάθεια.

relax10. Άγχος

Για ένα υγιές ζευγάρι, η πιθανότητα εγκυμοσύνης σε κάθε μήνα ελεύθερων ερωτικών επαφών είναι μία στις τέσσερις, ή αλλιώς 25%. Αυτό είναι πολύ μεγάλο ποσοστό όταν δεν θέλουμε να συλλάβουμε αλλά ενδεχομένως μικρό όταν επιθυμούμε πολύ ένα παιδί. Ναι μεν λοιπόν το στρες είναι λογικό, από την άλλη είναι και πολύ ανατρεπτικό. Οι αγχώδεις άνθρωποι έχουν μικρότερα ποσοστά γονιμότητας –αυτό ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Μία συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί είναι να υιοθετεί κανείς χαλαρωτικές συνήθειες, τις οποίες να απολαμβάνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα (π.χ. μασάζ, ήπια άσκηση).