Καρδιοτοκογραφία

Home / Καρδιοτοκογραφία

Η διαδικασία της παρακολούθησης της κύησης περιλαμβάνει ένα πλήθος προγεννητικών εξετάσεων. Μέσα σε αυτές τις εξετάσεις είναι και η καρδιοτοκογραφικη παρακολούθηση της κύησης που πραγματοποιείται προς το τέλος της κύησης, δηλαδή στις 36 εβδομάδες, και την επαναλαμβάνουμε κάθε εβδομάδα (ή και συχνότερα) μέχρι τον τοκετό.

Η καρδιοτοκογραφια ηρεμίας είναι μια απλή και ανώδυνη εξέταση. Η  γυναίκα ξαπλωμένη ή καθιστή σε αναπαυτική καρέκλα με τη βοήθεια της μαίας θα φορέσει 2 ζώνες που έχουν 2 κεφαλές καταγραφής και θα παραμείνει για 30 λεπτά.

Οι καταγραφικές κεφαλές αφορούν  την  μέτρηση των εμβρυικών παλμών σε σχέση με τις συστολές της μήτρας. Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε είναι πολύ σημαντικές για την κατάσταση της κύησης και του εμβρύου. Με τον τρόπο αυτό γνωρίζουμε αν το έμβρυο βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ελέγχουμε την οξυγόνωση του εγκεφάλου και την ισορροπία του νευρικού συστήματος.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα μπορούμε να καταγράψουμε έναν κύκλο ύπνου-ξυπνήματος του εμβρύου και ενδεχομένως μερικές ακανόνιστες συστολές της μήτρας.

Στα ιατρεία έχουν διαμορφωθεί ειδικοί χώροι για την εξέταση αυτή σε ένα όμορφο και ήρεμο περιβάλλον για να είναι πιο αποτελεσματική η παρακολούθηση. Οι μαίες του ιατρείου είναι υπεύθυνες για την προετοιμασία και τη διαδικασία της παραμονής στο δωμάτιο του nst.  Η έγκυος δεν απομακρύνεται από το χώρο του ιατρείου για αυτή την εξέταση, η οποία πραγματοποιείται είτε σε τακτικό είτε σε έκτακτο ραντεβού. Παρέχονται άμεσες απαντήσεις για την κατάστασή της και  περαιτέρω αξιολόγηση από τον γιατρό.