Διερεύνηση Υπογονιμότητας

Home / Διερεύνηση Υπογονιμότητας

Αρχικά σημαντικό είναι να αποσαφηνιστεί πιο ζευγάρι θεωρείται υπογόνιμο. Υπογόνιμο θεωρείται το ζευγάρι το οποίο προσπαθεί συστηματικά σε κάθε κύκλο της γυναίκας να επιτύχει σύλληψη, για τουλάχιστον ένα χρόνο ή και παραπάνω.

Στην περίπτωση αυτή καλό θα ήταν να διερευνηθούν πιθανά αίτια τα οποία μπορεί να αφορούν τόσο τη γυναίκα όσο και τον άνδρα.

Ο έλεγχος θα πρέπει να ξεκινήσει από το γυναικολογικό ιατρείο στο οποίο θα γίνει η λήψη ιστορικού καθώς επίσης και η γυναικολογική εξέταση. Εάν δεν έχει γίνει πρόσφατα τεστ Παπ (εντός του έτους) θα ληφθεί κολπικό επίχρισμα.

Ακόμα, θα πραγματοποιηθεί διακολπικό υπερηχογράφημα στο οποίο θα εξεταστεί η ανατομία της μήτρας για τυχόν ανωμαλίες (δίκερος μήτρα, κλπ.) ή οποιαδήποτε άλλη παθολογία (πολύποδες, ινωμυόματα, κλπ.). Στον άνδρα θα δοθούν οδηγίες για εξετάσεις που αφορούν την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος.

Εάν εντοπιστούν παθολογικές καταστάσεις, ο γιατρός θα σας δώσει την κατάλληλη αγωγή ή θα σας συστήσει τρόπους αντιμετώπισης του εκάστοτε προβλήματος. Στην περίπτωση που όλα είναι φυσιολογικά θα σας συστηθεί ένα πακέτο πιο ειδικών εξετάσεων όπως:

  • Καλλιέργεια Κολπικού Υγρού, κατά την εξέταση λαμβάνονται κύτταρα από τον κόλπο και τον τράχηλο προκειμένου να διαπιστωθεί ή όχι η ύπαρξη σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων καθώς και υποκλινικών φλεγμονών, τα οποία εάν υπάρχουν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.
  • Μέτρηση της ΑΜΗ – αντιμυλλέρειος ορμόνης, προκειμένου να διερευνηθούν τα ωοθηκικά αποθέματα, καθώς οι γυναίκες γεννιούνται με συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων τα οποία με την πάροδο του χρόνου σταδιακά μειώνονται ώσπου στο τέλος εξαντλούνται.
  • Αιματολογικός και ορμονολογικός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει τον προσδιορισμό των τιμών του αιματοκρίτη, την ομάδα αίματος και το Resues, μέτρηση των τιμών της FSH, LH, DHEAS, οιστραδιόλης, προγεστερόνης, προλακτίνης, τεστοστερόνης και ανδοστενδιόνης).
  • Υστεροσαλπιγγογραφία, για τον έλεγχο της διαβατότητας των σαλπίγγων αλλά και της ανατομίας της ενδομητρικής κοιλότητας. Για την πραγματοποίηση της εξέτασης αυτής θα πρέπει προηγουμένως να έχει ληφθεί αντιβίωση καθώς και αναλγητικό. Η εξέταση θα πρέπει να γίνεται μετά το πέρας της περιόδου και μέχρι την 13η ημέρα του κύκλου.
  • Έλεγχος καρυότυπου, για την εξάλειψη της πιθανότητας χρωμοσωμικής ανωμαλίας ή μωσαϊκισμού.

Εάν και πάλι ο έλεγχος δεν εμφανίσει κάποιο πιθανό αίτιο, τότε πιθανόν να σας ζητηθούν ακόμα πιο εξειδικευμένες εξετάσεις όπως:

  • Έλεγχος θρομβοφιλίας
  • Υστεροσκόπηση. Με την εξέταση αυτή πραγματοποιείται επισκόπηση την ενδομήτριας κοιλότητας για πολύποδες, συμφύσεις, διαφράγματα και υποβλεννογόνια ινωμυόματα.
  • Λαπαρασκόπηση, προκειμένου να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ενδομητρίωσης.
  • Ενδομήτρια βιοψία
  • Ανοσολογικός έλεγχος
  • Μαγνητική τομογραφία (MRΙ)
  • Αντιωοθηκικά αντισώματα

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και θα πρέπει να δοθούν εξατομικευμένες οδηγίες  στη γυναίκα και στο ζευγάρι για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και την προαγωγή της  αναπαραγωγικής  υγείας. Ο Νικόλαος Πετρογιάννης, ειδικός στην αναπαραγωγική υγεία, παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες  για τη διερεύνηση της υπογονιμότητας.  Η προσεγμένη συμβουλευτική   τόσο στη γυναίκα όσο και στο ζευγάρι  ως προς τη διερεύνηση των αιτιών της υπογονιμότητας είναι το πρώτο βήμα για τη μετέπειτα καθοδήγηση για γονιμοποίηση.