Εξωσωματική γονιμοποίηση-IVF

Home / Εξωσωματική γονιμοποίηση-IVF

Έπειτα από την εξατομικευμένη διερεύνηση για  την υπογονιμότητα της γυναίκας και του ζευγαριού, δημιουργείται το πλάνο που θα ακολουθηθεί για την εξωσωματική γονιμοποίηση, εφόσον έχει ήδη διαγνωσθεί μια συγκεκριμένη αιτία υπογονιμότητας. Αυτή η αιτία και η ανάγκη για IVF / ICSI πρέπει να είναι σίγουρα αποδέκτες ιατρικά κατοχυρωμένες για να προχωρήσει το ζευγάρι για θεραπεία.

Ο Νικόλαος Πετρογιάννης, ειδικός στην αναπαραγωγή, έχει βοηθήσει χιλιάδες ζευγάρια να γίνουν γονείς μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η πολυετής πείρα του και η συνεχής ενημέρωσή του για τις νέες εξελίξεις στον τομέα της εξωσωματικής του εξασφαλίζουν γνώσεις που παραμένουν σύγχρονες για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων  της υπογονιμότητας.

Η μίμηση της φύσης από την επιστήμη

Κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης (ΙVF) ο γιατρός συλλέγει τα ωάρια από τη γυναίκα κατά την ωορρηξία. Τα ωάρια τοποθετούνται σε καλλιεργητικό υλικό και έπειτα εκεί προστίθενται και τα σπερματοζωάρια του άντρα. Το επόμενο βήμα είναι η μεταφορά των εμβρύων που δημιουργούνται στη μήτρα της γυναίκας. Αν το έμβρυο εμφυτευτεί στη μήτρα, τότε μιλάμε για εγκυμοσύνη.

Αναλυτικότερα:

Από τότε που οι βρετανοί επιστήμονες Ρόμπερτ Έντουαρτς και Πάτρικ Στέπτοου έφεραν στον κόσμο το πρώτο παιδί του σωλήνα, η επιστήμη έχει αναπτύξει πολλές και πρωτοποριακές μεθόδους προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της υπογονιμότητας. Οι περισσότερες φυσικά από αυτές γίνονται με φάρμακα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα καλλιεργητικά «μέσα» έχουν βελτιωθεί αισθητά, με αποτέλεσμα η υπογονιμότητα να αντιμετωπίζεται όλο και με λιγότερα φάρμακα. Τα ωάρια πλέον μπορούν να ωριμάζουν in-vitro, δηλαδή στο εργαστήριο, και οι γυναίκες να υποφέρουν όλο και λιγότερο. Οι επιστήμονες γνωρίζοντας την παθοφυσιολογία του γενετικού κύκλου, πως δηλαδή αναπτύσσεται και ωριμάζει το ωάριο, ξεκίνησαν αυτή την in-vitro τεχνική.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF, In Vitro Fertilisation) περιλαμβάνει τη συλλογή των ωαρίων και του σπέρματος τα οποία αναμειγνύονται σε ένα αποστειρωμένο δίσκο στο εργαστήριο και γίνεται γονιμοποίηση έξω από το ανθρώπινο σώμα. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η δημιουργία γονιμοποιημένων εμβρύων.

Ένας τρόπος ακόμα είναι η ενδοωοπλασμική έγχυση σπερματοζωαρίου (ICSI: Intra Cytoplasmic Sperm Injection). Πρόκειται για την τεχνική της εγχύσεως ενός μόνο σπερματοζωαρίου μέσα στο ωάριο που έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία γονιμοποιημένου εμβρύου, χρησιμοποιώντας μια ειδική διαδικασία στο εργαστήριο.

Τα έμβρυα μετά από IVF ή ICSI παρακολουθούνται 2 ημέρες και καταγράφεται η εξέλιξή τους για να αναγνωριστεί ότι αναπτύσσονται φυσιολογικά. Το πολύ τρία έμβρυα (ανάλογα τις ενδείξεις) μπορεί να μεταφερθούν μέσα στη μήτρα. Μετά ανάλογα με την ποιότητα των εμβρύων που δε χρησιμοποιήθηκαν μπορεί να καταψυχθούν σε ειδικές αποθήκες και να μεταφερθούν σε μελλοντικούς κύκλους του ζευγαριού.

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και θα πρέπει να δοθούν εξατομικευμένες οδηγίες  στη γυναίκα και στο ζευγάρι   για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και την προαγωγή της  αναπαραγωγικής  υγείας.  Ο Νικόλαος Πετρογιαννης, ειδικός στην αναπαραγωγική υγεία, παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για τη διερεύνηση της υπογονιμότητας και τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μέσα από τη διερεύνηση των αιτιών της υπογονιμότητας θα εντοπιστεί η  προσέγγιση της εξωσωματικής που αφορά την κάθε περίπτωση.