Οικογενειακός Προγραμματισμός

Home / Οικογενειακός Προγραμματισμός

ΕΙΣΑΓΩΓΗ:

 Στην εποχή μας έγινε εφικτό Θεωρητικά κάθε παιδί που γεννιέται να είναι επιθυμητό. Δυστυχώς στην πράξη υπάρχουν δυσκολίες που οφείλονται στην ελλιπή ενημέρωση, λανθασμένα κοινωνικά πρότυπα και σε προκαταλήψεις. Το κλειδί της επιτυχίας της προσπάθειας για έναν σωστό οικογενειακό προγραμματισμό βρίσκεται στην κατάλληλη πληροφόρηση σχετικά με τη σεξουαλικότητα, τις μεθόδους αντισύλληψης και τις εκτρώσεις με τις τραγικές σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες για τη γυναίκα. Στην παρούσα ενημερωτική σελίδα θα μπορείτε να πληροφορηθείτε το πώς μπορείτε χωρίς κίνδυνους και συνέπειες να απολαμβάνετε τη σεξουαλική σας ζωή και να σχεδιάζεται το πότε και πόσο Θα αυξήσετε την οικογένεια σας.

Τα γεννητικά όργανα της γυναίκας:

ΩΟΘΗΚΕΣ: περίπου μια φορά το μήνα ένα ωάριο ελευθερώνεται από την ωοθήκη για να περάσει τη μήτρα.

ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ: μεταφέρουν το ωάριο στη μήτρα.

ΜΗΤΡΑ: ο χώρος όπου το γονιμοποιημένο ωάριο εξελίσσεται σε έμβρυο.

ΚΟΛΠΟΣ:ο χώρος που αποτίθεται το σπέρμα (για τη γονιμοποίηση του ωαρίου) κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών σχέσεων.

Τα γεννητικά όργανα του άνδρα:

ΟΡΧΕΙΣ: παράγουν σπέρμα.

ΣΠΕΡΜΑΤΟΔΟΧΟΙ ΠΟΡΟΙ: οδηγούν το σπέρμα από τους όρχεις στο πέος.

ΠΕΟΣ: το όργανο από όπου απελευθερώνεται το σπέρμα.

Αντισυλληπτικές μέθοδοι

Η μέθοδος του ρυθμού:

Όταν το ζευγάρι χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο δεν πρέπει να έχει σεξουαλικές σχέσεις αρκετές μέρες πριν και μετά την ωορρηξία (απελευθέρωση ενός ωαρίου).Επειδή η ωορρηξία δεν γίνεται πάντα την ίδια μέρα του μηνιαίου κύκλου, η μέθοδος αυτή δεν είναι αρκετά ασφαλής για τις περισσότερες γυναίκες.

Ποσοστό αποτυχίας της μεθόδου: με θερμόμετρο 0,8% ημερολογιακά 15-20%.

Το ανδρικό προφυλακτικό:

Το ανδρικό προφυλακτικό είναι ελαστικό και τοποθετείται στο πέος πριν από τη σεξουαλική πράξη. Εμποδίζει το σπέρμα να εισχωρήσει στον κόλπο. Ποσοστό αποτυχίας της μεθόδου: 3-5%.

Το γυναικείο προφυλακτικό:

Το γυναικείο προφυλακτικό είναι ένας μαλακός “σωλήνας” κλειστός στη μία άκρη και ανοικτός στην άλλη. Στις δύο άκρες υπάρχουν ειδικοί, εύκαμπτοι δακτύλιοι. Μετά την τοποθέτηση, ο εξωτερικός δακτύλιος μένει έξω από τον κόλπο, καλύπτοντας τα χείλη του αιδοίου. Εμποδίζει το σπέρμα να εισχωρήσει στον κόλπο.

Ποσοστό αποτυχίας της μεθόδου: 3-5%.

Το χάπι:

Από τη δεκαετία 1960 που να χρησιμοποιείται παγκόσμια το χάπι έχει εξελιχθεί σημαντικά. Το σημερινό εξελιγμένο αντισυλληπτικό χάπι περιέχει ελάχιστη δόση ορμονών, ακόμα και σε συνδυασμούς που συμβαδίζουν με το φυσιολογικό κύκλο της γυναίκας. Επίσης εξασφαλίζει ασφάλεια σχεδόν 100% με ελάχιστες παρενέργειες, εφόσον ακολουθηθούν οι οδηγίες του γιατρού.

Ποσοστό αποτυχίας της μεθόδου:0,1-0,4%.

Το διάφραγμα (με σπερματοκτόνο αλοιφή):

Το διάφραγμα έχει το σχήμα καλύμματος από ελαστικό. Τοποθετείται πριν από τη σεξουαλική πράξη στον κόλπο και καλύπτει τον τράχηλο της μήτρας. Μπορεί να συνοδεύεται από σπερματοκτόνο αλοιφή (που καταστρέφει τα σπερματοζωάρια). Δρα σαν προστατευτικό φράγμα στη διέλευση του σπέρμα.

Ποσοστό αποτυχίας της μεθόδου :6-10%.

Ενδομητρικές προθέσεις (σπιράλ):

Η ενδομητρική πρόθεση είναι συσκευή που τοποθετείται μέσα στη μήτρα, από γιατρό. Δημιουργεί μέσα στη μήτρα ένα περιβάλλον εχθρικό, τόσο για την εμφύτευση του ωαρίου όσο και για την προσπέλαση του σπέρματος.

Ποσοστό αποτυχίας της μεθόδου :2%.

Στείρωση της γυναίκας:

Με την τομή η ραφή των σαλπίγγων το ωάριο εμποδίζεται να φτάσει στη μήτρα. Αυτό επιτυγχάνεται με χειρουργικό τρόπο. Η μέθοδος αυτή είναι μόνιμη και συνεπώς πρέπει να γίνεται μόνο όταν το ζευγάρι δε Θέλει άλλα παιδιά.

Ποσοστό αποτυχίας της μεθόδου: κάτω από 0,15%.

Στείρωση του άνδρα:

Επιτυγχάνεται με εγχείρηση, κόβοντας την οδό που οδηγεί τα σπέρματα από τους όρχεις στο πέος. Mετά την επέμβαση και κατά τη σεξουαλική πράξη θα υπάρχει πάντοτε εκροή σπέρματος.

Ποσοστό αποτυχίας της μεθόδου: 0,15%.

Διακεκομμένη επαφή:

O άνδρας απομακρύνεται από τον κόλπο της γυναίκας πριν από την εκσπερμάτιση, για να εμποδιστεί η είσοδος σπερματοζωαρίων στο κόλπο. Ως αντισυλληπτική μέθοδος, έχει μέτρια αποτελέσματα και είναι χρήσιμη στις περιπτώσεις που όλα τα άλλα μέσα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Ποσοστό αποτυχίας της μεθόδου:20-30%.

Συχνότητα εγκυμοσύνης (ανά 100 γυναίκας / χρόνια) ανάλογα με τη μέθοδο αντισύλληψης.

 

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

1. α)Μέθοδος ρυθμού με θερμόμετρο

0,8

1.β) Ημερολογιακά

15-20

2. Ανδρικό προφυλακτικό

3-5

3. Γυναικείο προφυλακτικό

3-5

4. Διάφραγμα

6-10

5. Ενδομητριακές προθέσεις

2

6. Αντισυλληπτικός σπόγγος

ΙΟ

7.Το χάπι

0,1-0,4

8. Υποδερμική μέθοδος

0,6-1,5

9. Ενέσιμη μέθοδος

0-3,6

ΙΟ. Στείρωση γυναίκας

Κάτω από 0,15

11. Στείρωση άνδρα

Κάτω από 0,15

12. Διακεκομμένη επαφή

20-30

13. Κολπικές πλύσεις

40

14. Θηλασμός

60

 

Πάνω απ’ όλα να είναι υγιές!

 

Αυτό είναι το σημαντικότερο για τους γονείς και όχι το αν θα είναι αγοράκι ή κοριτσάκι το μωρό τους. Από την άλλη, βέβαια, ή δυνατότητα να καθορίσεις το φύλο του παιδιού σου αποτελεί μεγάλη πρόκληση! Η επιστήμη έχει κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά προς το παρόν δεν εγγυάται τίποτα.

Οι πιθανότητες να ανήκει το παιδί σας στο φύλο που επιθυμείτε είναι πενήντα πενήντα. Κι αυτό γιατί από τη φύση η αναλογία των φύλων είναι περίπου η ίδια: Για κάθε 100 κορίτσια που έρχονται στον κόσμο, γεννιούνται 106 αγόρια. Κατά καιρούς, βέβαια, η πλάστιγγα γέρνει προς το μέρος των κοριτσιών.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι επιστήμονες δεν μας έχουν απαντήσει ακόμη. Βέβαια, γενικά οι ειδικοί μόνο υποθέσεις μπορούν να κάνουν για τον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζει η φύση την αναλογία των φύλων. Ακόμη και όταν ο αριθμός των κοριτσιών που γεννιούνται είναι μεγαλύτερος των αγοριών, ένα μεγάλο μέρος των γονιμοποιημένων ωαρίων γένους θηλυκού δεν επιζεί έπειτα από τις πρώτες εβδομάδες. Άρα λοιπόν, βλέπουμε, ότι στην αρχή της ζωής τους τα κορίτσια είναι πράγματι το αδύναμο φύλο. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, σύμφωνα με τα οποία τα έμβρυα γένους αρσενικού είναι πιο δραστήρια στις πρώτες μέρες. Αντίθετα γύρω στο τέλος της εγκυμοσύνης, κατά τον τοκετό και στον πρώτο χρόνο της ζωής τους τα αγόρια είναι πιο φιλάσθενα και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις αιφνίδιου θανάτου τα βρέφη είναι γένους αρσενικού. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν μέχρι στιγμής τις αιτίες αυτού του φαινομένου, γιατί δηλαδή τα κορίτσια επιβιώνουν δύσκολα στις πρώτες μέρες της κύησης, ενώ από την άλλη τα αγόρια είναι πιο δυνατά στο ξεκίνημα της κύησης αλλά χάνουν τη δύναμή τους αργότερα.

 

Ο άντρας «αποφασίζει»!

 

Το σώμα της γυναίκας αποφασίζει για την εγκυμοσύνη. Για το φύλο όμως του μωρού το λόγο τον έχει το σώμα του άντρα. Ας δούμε γιατί: Το ωάριο περιέχει μόνο το χρωμόσωμα Χ (θηλυκό), ενώ αντίθετα το σπερματοζωάριο μπορεί να περιέχει είτε το χρωμόσωμα Χ (θηλυκό) είτε το χρωμόσωμα Υ (αρσενικό). Παλαιότερα απέδιδαν το μεγαλύτερο αριθμό των αγοριών στις ξεχωριστές ιδιότητες των σπερματοζωαρίων που περιείχαν το χρωμόσωμα Υ (αρσενικό). Πίστευαν δηλαδή ότι τα σπερματοζωάρια με το συγκεκριμένο χρωμόσωμα είναι πιο γρήγορα (και άρα φτάνουν πρώτα στο ωάριο και το γονιμοποιούν) ή ότι είναι περισσότερα. Βέβαια, σήμερα γνωρίζουμε ότι δεν ισχύει τίποτα από τα δύο. Απλώς τα σπερματοζωάρια που περιέχουν το χρωμόσωμα Υ είναι λίγο πιο ελαφριά από αυτά που έχουν το χρωμόσωμα Χ, τα οποία περιέχουν 2,8% περισσότερο γενετικό υλικό. Ωστόσο ούτε και αυτό εξηγεί το γιατί γεννιούνται περισσότερα αγοράκια απ’ ότι κοριτσάκια.
 
 
Επιθυμητό φύλο από το εργαστήριο
Ο δρόμος για την ασφαλή και σίγουρη επιλογή του επιθυμητού φύλου του μωρού οδηγεί στο ιατρικό εργαστήριο. Αλλά και εδώ υπάρχει μόνο μία μέθοδος η οποία εγγυάται 100% αποτελεσματικότητα. Πρόκειται για τον Προεμφυτευτικό Έλεγχο.
 

Ας δούμε ποια διαδικασία ακολουθείται: 

Αφού γίνει η γονιμοποίηση του ωαρίου στο εργαστήριο, οι γιατροί δεν προχωρούν αμέσως στην εμφύτευσή του στη μήτρα της γυναίκας, αλλά περιμένουν μέχρι να μπορέσουν να ελέγξουν αν θα εξελιχθεί σε αγόρι ή κορίτσι. Με αυτή την διαδικασία αποφεύγονται τα φυλοσύνδετα νοσήματα που κυρίως μεταδίδονται από την μάνα στο αγόρι και που επηρεάζουν το νευρικό και μυϊκό σύστημα. Τη δυνατότητα να ανήκει το μωρό στο επιθυμητό φύλο δίνει και μια άλλη μέθοδος, παρόμοια με αυτή που αναφέραμε και εξαιρετικά ασφαλής: ο διαχωρισμός του σπέρματος. Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός απομονώνει τα σπερματοζωάρια και τα διαχωρίζει σε «θηλυκά» (αυτά που φέρουν το χρωμόσωμα Χ) και σε αρσενικά (αυτά που φέρουν το χρωμόσωμα Υ). Έπειτα, ανάλογα με το επιθυμητό φύλο, εισάγονται στη μήτρα μόνο τα κατάλληλα σπερματοζωάρια («αρσενικά» για αγόρι, «θηλυκά» για κορίτσι). Ο «διαχωρισμός του σπέρματος» είναι μια δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία. Την πατέντα της μεθόδου την έχει το ινστιτούτο Microsort στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, το οποίο ισχυρίζεται ότι έχει ποσοστό επιτυχίας περίπου 90% αν οι γονείς θέλουν κορίτσι και περίπου 73% αν θέλουν αγόρι.

 

 
Σωστό timing

 

«Αν η γονιμοποίηση γίνει πριν από την ωορρηξία, τότε το έμβρυο θα είναι θηλυκό, ενώ αν γίνει μετά την ωορρηξία θα είναι αρσενικό». Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ύστερα από έρευνες ο Αμερικανός γιατρός Landrum B. Shettles, ο οποίος μάλιστα έχει εκδώσει το βιβλίο «How to choose the sex of your baby». Για να μπορέσετε όμως, εσείς πρακτικά, να την εκμεταλλευτείτε αυτή την πληροφορία, πρέπει να κατ’ αρχάς να γνωρίζετε πότε έχετε ωορρηξία. Για να το μάθετε, ένας τρόπος είναι να μετράτε καθημερινά τη θερμοκρασία σας (μετά την ωορρηξία ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματος) ή να κάνετε μια ειδική εξέταση με υπερήχους. Αν διαλέξετε την πρώτη μέθοδο, καλό είναι να ξεκινήσετε να μετράτε τη θερμοκρασία σας αρκετούς κύκλους πριν αποφασίσετε ότι τώρα ήρθε η στιγμή να μείνετε έγκυος, έτσι ώστε να έχετε συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία και να μπορείτε να τα διασταυρώσετε. Μόνο έτσι θα είστε σίγουρη για το πότε έχετε ωορρηξία. Πλέον κυκλοφορεί στα φαρμακεία και το λεγόμενο τεστ ωορρηξίας. Είναι σαν το τεστ κυήσεως, γίνεται με τα πρωινά ούρα και μετρά μια ορμόνη, την LH, η οποία αυξάνεται εικοσιτέσσερις ώρες προ της ωορρηξίας. Η μέθοδος έχει μεγάλη ακρίβεια και το κόστος δεν είναι απαγορευτικό.

Έτσι θα αποκτήσετε κορίτσι: Μπορείτε να κάνετε έρωτα με το σύντροφό σας όσο συχνά θέλετε, με την προϋπόθεση όμως ότι το σεξ θα γίνεται 96 ως 24 ώρες πριν από την ωορρηξία, στη σωστή στάση (ο άντρας από επάνω) και χωρίς να φτάσει σε οργασμό η γυναίκα.
Έτσι θα αποκτήσετε αγόρι: Σε αυτή την περίπτωση, η καλύτερη στιγμή για το σεξ είναι 12 ώρες πριν και 12 ώρες μετά την ωορρηξία. Η διείσδυση πρέπει να γίνεται από πίσω (στάση «κουτάλι»), ενώ καλό είναι ο άντρας να έχει κάνει αποχή μερικών ημερών από το σεξ. Η γυναίκα μπορεί να έχει έναν ή περισσότερους οργασμούς.

Οι παραπάνω συμβουλές στηρίζονται στο γεγονός ότι τα σπερματοζωάρια που περιέχουν το χρωμόσωμα Υ (αρσενικό) ζουν λιγότερο από αυτά που έχουν το χρωμόσωμα Χ (θηλυκό). Ο οργασμός της γυναίκας ωφελεί τη σύλληψη αγοριού, γιατί κατά τη διάρκειά του εκκρίνεται μια ουσία η οποία είναι…φιλική και έλκει τα «αρσενικά» σπερματοζωάρια (αυτά με το χρωμόσωμα Υ).

 

Σ’ ένα μέλλον όχι και τόσο μακρινό τελικά, είναι πολύ πιθανό η επιχείρηση “μωρά κατά παραγγελία” να αποτελεί μια πρακτική απόλυτα εξοικειωμένη και φυσιολογική για να νέα ζευγάρια που επιθυμούν μωρά καθ’ εικόνα και ομοίωση των πιο…παραμυθένιων φαντασιώσεών τους. Κι όσο αυτό φαντάζει ελκυστικό, ας παραδεχτούμε πως ένας κόσμος γεμάτος από τέλεια προσχεδιασμένους ανθρώπους, ακούγεται σαν σκοτεινό σενάριο επιστημονικής φαντασίας που κανείς δεν ξέρει το τέλος του.
Το μόνο σίγουρο είναι πως πέρα από τις όποιες ηθικές και επιστημονικές διαστάσεις και συγκρούσεις για το θέμα, καμία εφεύρεση, κανένα επιστημονικό επίτευγμα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον αρχέγονο μηχανισμό της σύλληψης και γέννησης, το ίδιο το θαύμα της φύσης, που αιώνες τώρα, από την αρχή αυτού του κόσμου, παραμένει το ίδιο δυνατό, το ίδιο αναντικατάστατο, το ίδιο ανεξήγητο!