Ψυχολογία

Home / Ψυχολογία

Διήγημα του Paulo Coelho, «Και ο Θεός έπλασε τη μητέρα»

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ο Θεός κάλεσε τον πιο αγαπημένο Του άγγελο και του παρουσίασε ένα πρότυπο μητέρας. Στον άγγελο δεν άρεσε αυτό που είδε. – Εργαστήκατε πολύ, Κύριε, δεν ξέρετε πλέον τι κάνετε, είπε ο άγγελος. Κοιτάξτε! Φιλί ειδικό, που θεραπεύει όλες τις αρρώστιες, έξι ζευγάρια χέρια για να μαγειρεύει, να πλένει, να σιδερώνει, να φροντίζει, να ελέγχει, να καθαρίζει. Δε θα δουλέψει! – Το πρόβλημα δεν είναι τα χέρια, αντέτεινε ο Θεός. Είναι τα τρία ζευγάρια μάτια που χρειάστηκε να βάλω: ένα, για να βλέπει το παιδί της πίσω από κλειστές πόρτες και να το προστατεύει από ανοιχτά παράθυρα, ένα άλλο, για να το κοιτάζει με αυστηρότητα, όταν πρέπει να του μάθει κάτι ουσιώδες και το τρίτο, για να του δείχνει διαρκώς τρυφερότητα και αγάπη, όση δουλειά κι αν έχει εκείνη! Ο άγγελος εξέτασε το πρότυπο της μητέρας πιο προσεκτικά. – Κι αυτό τι είναι; – Ένας μηχανισμός αυτοθεραπείας. Δε θα έχει χρόνο να αρρωσταίνει, θα πρέπει να ασχολείται με το σύζυγό της, με τα παιδιά, με το σπίτι. – Νομίζω ότι πρέπει να ξεκουραστείτε λίγο, Κύριε, είπε ο άγγελος. Και να επιστρέψετε στο κλασικό πρότυπο με τα δύο χέρια, τα δύο μάτια, κ.λπ. Ο Θεός συμφώνησε με τον άγγελο. Αφού ξεκουράστηκε, μεταμόρφωσε τη μητέρα σε κανονική γυναίκα. Εξομολογήθηκε όμως στον άγγελο: – Χρειάστηκε να της δώσω μια τόσο δυνατή θέληση, ώστε να νομίζει ότι θα έχει έξι χέρια, τρία ζευγάρια μάτια και ικανότητα αυτοθεραπείας. Αλλιώς, δε θα καταφέρει να εκπληρώσει το καθήκον της. Ο άγγελος την εξέτασε από κοντά. Κατά τη γνώμη του, αυτή τη φορά ο Θεός είχε επιτύχει. Ξαφνικά όμως πρόσεξε ένα λάθος: – Αδειάζει. Αναρωτιέμαι, Κύριε, μήπως βάλατε ξανά υπερβολικά πολλά πράγματα σε αυτό το πρότυπο μητέρας. – Δεν αδειάζει. Αυτό ονομάζεται δάκρυ. – Και σε τι χρησιμεύει; – Για να δείχνει χαρά, λύπη, απογοήτευση, πόνο, θυμό, ενθουσιασμό. – Κύριε, είστε μεγαλοφυΐα! αναφώνησε ο άγγελος. Ακριβώς αυτό ήταν που έλειπε, για να συμπληρωθεί το πρότυπο. Ο Θεός πρόσθεσε με ύφος μελαγχολικό: – Δεν το έβαλα εγώ. Όταν συναρμολόγησα όλα τα μέρη, το δάκρυ εμφανίστηκε από μόνο του. Ο άγγελος συγχάρηκε πάλι τον Παντοδύναμο κι έτσι δημιουργήθηκαν οι μητέρες.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

polykΠώς μπορούμε να την προλάβουμε

 

Το 80% των γυναικών παρουσιάζει μια μικρή διαταραχή συμπεριφοράς

  μετά τον τοκετό, όμως για ένα ποσοστό 15% τα συμπτώματα αυτά είναι πιο σοβαρά και προδίδουν επιλόχειο κατάθλιψη.


Ποιες είναι, όμως, οι αιτίες για την εμφάνισή της και ποιος είναι ο ορθός τρόπος για να την προλάβουμε και να την αντιμετωπίσουμε;

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι ένα είδος κλινικής κατάθλιψης που, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, επηρεάζει το 15% των γυναικών. Η επιλόχειος θλίψη είναι μια ήπιας μορφής διαταραχή της συμπεριφοράς, η οποία βιώνεται από το 80% των γυναικών μετά τον τοκετό. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν λίγες ώρες ή μερικές μέρες και περιλαμβάνουν κλάμα, εκνευρισμό, υποχονδρίαση, υπνηλία, διαταραχές στη συγκέντρωση, απομόνωση και πονοκέφαλο και συνήθως υποχωρούν σύντομα. Τα συμπτώματα της επιλόχειου κατάθλιψης μπορούν να συμβούν σε διάστημα από 24 ώρες μέχρι 6 μήνες μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Αυτά εμπεριέχουν: κακή διάθεση, συχνά κλάματα, έλλειψη ικανοποίησης και ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε προσέφεραν ευχαρίστηση, προβλήματα στον ύπνο, μείωση ή αύξηση του βάρους, μείωση της ενεργητικότητας, υπερβολική ανησυχία ή άγχος, αισθήματα αναξιότητας ή ενοχής, δυσκολία συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων, σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας ή πρόκλησης βλάβης στο μωρό, μειωμένο ενδιαφέρον για σεξουαλικές επαφές, αισθήματα απόρριψης και σωματικά συμπτώματα όπως συχνοί πονοκέφαλοι, ταχυπαλμίες, ζαλάδες κ.ά.

Γ ι α τ ί  ε μ φ α ν ί ζ ε τ α ι

Παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε επιλόχειος κατάθλιψη είναι η ύπαρξη ιστορικού ψυχολογικών διαταραχών σε κάποια περίοδο της ζωής, μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ένας δύσκολος τοκετός ή μια καισαρική ενάντια στην επιθυμία και τις προσδοκίες της γυναίκας να γεννήσει φυσιολογικά. Ακόμη, μια μη ισορροπημένη και με προβλήματα σχέση του ζευγαριού, μια συγκρουσιακή σχέση της λεχώνας με τη μητέρα της ή με την πεθερά της, η κούραση που βιώνει η μητέρα αντιμετωπίζοντας τη νέα κατάσταση, η πτώση των ορμονών μετά τον τοκετό και η προσπάθεια αναπροσαρμογής του οργανισμού, ένα μωρό που δεν ηρεμεί εύκολα ή που αντιμετωπίζει θέματα υγείας, τυχόν οικονομικά προβλήματα. Επίσης, η μεγάλη αλλαγή της εικόνας της γυναίκας, η ίδια η αλλαγή ζωής στην οποία η μητέρα καλείται να προσαρμοστεί, ο αποχωρισμός σε διάφορα επίπεδα (από το μωρόπου ήταν στην κοιλιά, από τον ύπνο, από το σύντροφο, από τον προηγούμενο τρόπο ζωής, από τον ίδιο της τον εαυτό). Βέβαια, το σημαντικότερο ρόλο τον έχει το ίδιο το ψυχολογικό υπόβαθρο της γυναίκας που γίνεται μητέρα και η προσωπικότητά της. Ωστόσο, η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί χωρίς συγκεκριμένο λόγο και χωρίς την παρουσία στρεσογόνων παραγόντων, όπως επίσης και η παρουσία των παραπάνω μπορεί να επιβαρύνει, αλλά να μην οδηγήσει απαραίτητα σε επιλόχεια κατάθλιψη. Μπορεί τελικά να ακούγεται «εύκολο» το να περιπέσει μια λεχώνα σε κατάθλιψη, όμως η κάθε μητέρα μπορεί να κάνει πολλά παραπάνω από το να είναι έρμαιο των εξωτερικών και των εσωτερικών της καταστάσεων.

Δ ρ ά σ τ ε  π ρ ο λ η π τ ι κ ά  

Λειτουργήστε, λοιπόν, προληπτικά:

 

• • • Συνδεθείτε με το μωρό σας.  Όσο πιο κοντά του είστε τόσο πιο ευτυχισμένες θα νιώθετε και θα αντλείτε δύναμη από το βλέμμα του και το χαμόγελό του.

• • • Θηλάστε..  Ο θηλασμός βοηθάει τόσο με τις ορμόνες που εκκρίνονται όσο και με το δεσμό μητέρας και μωρού, τον οποίο προάγει κι ενισχύει.

• • • Φροντίστε.  το σώμα σας, τη διατροφή σας, τον εαυτό σας γενικά.

• • • Ξεκουραστείτε και χαλαρώστε όταν το μωρό κοιμάται.

• • • Να είστε επιεικής με τον εαυτό σας. Αρνητικά και αμφιθυμικά συναισθήματα είναι λογικό να βιώνονται τον πρώτο καιρό. Εσείς θα καταλάβετε αν ξεπερνιέται το όριο. Επίσης, μην περιμένετε ότι από την πρώτη στιγμή θα είστε η σούπερ μαμά. Ο ρόλος της μητρότητας μαθαίνεται σιγά σιγά.

• • •Βρείτε λίγη ώρα μέσα στη μέρα να ασχοληθείτε με πράγματα που σας προκαλούν ευχαρίστηση. Βγείτε βολτούλες μαζί με το μωρό σας.

• • • Πρόσωπα με τα οποία υπάρχουν εσωτερικές ή εξωτερικές συγκρούσεις καλό είναι με σωστό και όμορφο τρόπο να κρατηθούν σε απόσταση.

• • • Βρείτε τρόπους να εκφράσετε την οικειότητά σας με το σύντροφό σας.

• • • Μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας με όποιον βρίσκεται συναισθηματικά κοντά σας και μπορεί να σας νιώσει.

• • • Αν στο παρελθόν είχατε επιλόχεια κατάθλιψη ή άλλο ιστορικό κατάθλιψης, ενημερώστε το γυναικολόγο σας για να σας παραπέμψει σε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας. Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μια ψυχική νόσος που μπορεί και πρέπει να θεραπευθεί, αλλιώς γίνεται μόνιμη κατάσταση. Δεν αφορά μόνο στη μητέρα, αλλά και στο μωρό, αφού αυτό είναι δέκτης της συναισθηματικής κατάστασης της μητέρας του. Αν νιώσετε ότι δεν είστε ο εαυτός σας, αναζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό. Η μητρότητα είναι μια συγκλονιστική εμπειρία. Ας είναι η χαρά και η ομορφιά της δεδομένη για κάθε μητέρα και κάθε μωρό που έρχεται στον κόσμο!

 


Τι είναι και πως διαμορφώνεται ο προγεννητικός δεσμός;

Δεσμός με το βρέφος

Η ποιότητα του δεσμού που θα αναπτύξει ο γονέας με το βρέφος τα πρώτα χρόνια της ζωής του είναι καθοριστική για την ψυχο-συναισθηματική, νοητική και κοινωνική εξέλιξη του παιδιού. Η θεωρία του δεσμού παιδιού – γονέα (attachment) εισήχθη από τον Άγγλο ψυχίατρο και ψυχαναλυτή, Bowlby. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, η ποιότητα του δεσμού με το πρόσωπο φροντίδας στη βρεφική ηλικία καθορίζει τη δημιουργία και διατήρηση συναισθημάτων ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Μία μητέρα που αφουγκράζεται τις ανάγκες του βρέφους και ανταποκρίνεται σταθερά σε αυτές, ‘αντέχει’ τη δυσφορία του, το ανακουφίζει και το ηρεμεί, έχει σαν αποτέλεσμα σε εκείνο τη δημιουργία της αίσθησης ότι το ίδιο είναι άξιο αγάπης και ότι η μητρική φιγούρα είναι εκεί για να το προστατεύει και να το φροντίσει.

 

Μέσα σε ένα στοργικό, σταθερό και ασφαλές περιβάλλον, το μικρό παιδί θα μπορέσει σιγά-σιγά να αντιληφθεί τον κόσμο, να συγκροτήσει τον εαυτό του και να αναπτύξει το δυναμικό του. Αυτός ο πρώτος δεσμός γίνεται το μοντέλο των διαπροσωπικών σχέσεων που θα αναπτύξει στη ζωή του και συνεισφέρει στο πως το παιδί (και ο μελλοντικός ενήλικας) θα αντιμετωπίζει δυσκολίες, έχοντας μια αίσθηση εμπιστοσύνης στον εαυτό και τους άλλους.

Πώς χτίζεται όμως ο συναισθηματικός δεσμός ήδη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Προγεννητικός δεσμός

Τα τελευταία χρόνια, το επιστημονικό ενδιαφέρον έχει στραφεί πλέον και στη σημαντικότητα της περιόδου της κύησης ως προς τη δόμηση ενός ισχυρού δεσμού ανάμεσα στη μητέρα και το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Η ενδομήτρια ζωή αποτελεί́ το πρώτο περιβάλλον όπου λαμβάνει χώρα η αισθητηριακή αλλά και η ψυχική ανάπτυξη του βρέφους. Ο προγεννητικός δεσμός αναφέρεται στον συναισθηματικό δεσμό που αρχίζει να ‘υφαίνεται’ ήδη από την ενδομήτρια ζωή, όταν ο μελλοντικός γονέας αρχίζει να αναπτύσσει μία σχέση με το μωρό, η οποία εκδηλώνεται μέσα από τα συναισθήματα, τις συμπεριφορές και τις σκέψεις του.

Οι σκέψεις και τα σχέδια των μελλοντικών γονέων για την απόκτηση παιδιού, η ονειροπόληση γύρω από το πως μοιάζει το μωρό τους και πως θα είναι ο νέος ρόλος τους, είναι μια διαδικασία που φαίνεται να αυξάνει τα στοργικά συναισθήματα, την αγάπη και την κατανόηση προς το μωρό τους και να εγκαθιδρύει μία δυνατή σχέση. Ο δεσμός μητέρας – εμβρύου κατά τη διάρκεια της κύησης βοηθάει τη μητέρα να απολαύσει την ιδέα της μητρότητας και να προετοιμαστεί για τη μετάβαση αυτή. Ακόμη, έρευνες συνδέουν την ύπαρξη δεσμού της μητέρας με το έμβρυο με καλύτερη ψυχοσωματική ανάπτυξη του εμβρύου και μετέπειτα βρέφους και παιδιού (π.χ., McFarland et al, 2011; Lee, McCreary, Breitmayer, Kim, & Yang, 2013).

Καθώς αναπτύσσονται τα αισθητηριακά όργανα του εμβρύου κατά την περίοδο της κύησης, το έμβρυο έχει συνείδηση του περιβάλλοντος και αντιδρά συναισθηματικά αλλά και με κινήσεις, στα ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον της μητέρας. Το αναπτυσσόμενο έμβρυο έχει ανάγκη από ερεθίσματα αλλά και από ‘συναισθηματική τροφή’. Η ‘τροφή’ αυτή είναι τα θετικά συναισθήματα, τα μηνύματα αγάπης και αποδοχής, που μπορεί να πάρει από μια μητέρα συναισθηματικά διαθέσιμη, ώστε να οικοδομήσει τα υγιή θεμέλια της ψυχικής του ζωής.

Η δέσμευση της μητέρας και η προετοιμασία της για να φροντίσει το μωρό της είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της ‘μητρικής διεργασίας’ κατά την εγκυμοσύνη. Παρέχοντας ένα ήρεμο περιβάλλον όπου το μωρό μπορεί να συνδεθεί με τη μητέρα πριν τη γέννησή του, το ίδιο λαμβάνει το μήνυμα ότι είναι επιθυμητό και αγαπητό και βιώνει ένα ζωτικό για εκείνο αίσθημα ασφάλειας.

Μελέτες δείχνουν ότι η συναισθηματική αποδοχή ή απόρριψη της εγκυμοσύνης από τη μητέρα και τα συναισθήματα της για τη μητρότητα εγγράφονται στη συνείδηση του εμβρύου και αφήνουν τα ίχνη τους. Έτσι, η προσπάθεια για μία όσο το δυνατόν πιο θετική στάση της εγκύου προς την εγκυμοσύνη και το μωρό της παρέχει ένα φιλόξενο περιβάλλον και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την εμβρυϊκή ηρεμία, ασφάλεια και εμπιστοσύνη.

 

Το χτίσιμο του προγεννητικού δεσμού

Ο δεσμός με το έμβρυο αναπτύσσεται μέσα από τη ζεστή υποδοχή της εγκυμοσύνης και του μωρού στη σκέψη των γονέων, αναγνωρίζοντας φυσικά τις αναμενόμενες προκλήσεις που φέρνει η νέα κατάσταση. Ο δεσμός αυτό καλλιεργείται μέσα από τη φαντασία και την ονειροπόληση της μέλλουσας μητέρας και πατέρα, καθώς αφήνονται στο να περιπλανηθούν στις σκέψεις τους για το μωρό τους και τη κοινή τους ζωή. Σκέφτονται τους εαυτούς τους ως γονείς, αναλογίζονται τις ιδιότητες που θα ήθελαν να έχουν. Στοχάζονται τις αλλαγές που θα φέρει ο ερχομός του μωρού καθώς και τους τρόπους να απαντήσουν στις νέες ευθύνες. Συζητούν μεταξύ τους για τον ερχομό του μωρού τους, για τις προσδοκίες, τα όνειρα και τις ανησυχίες τους. Μπαίνουν δηλαδή ήδη στον ρόλο τους!

Η αλληλεπίδραση με το έμβρυο, ιδιαίτερα από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, ενισχύει το χτίσιμο αυτό του δεσμού. Οι γονείς μπορούν να του μιλάνε, να το χαϊδεύουν απαλά, να αλληλεπιδρούν με κάθε τρόπο, λαμβάνοντας υπόψιν ότι το έμβρυο έχει αισθήσεις, δέχεται έναν χείμαρρο εντυπώσεων και αντιδράει σε αυτές. Έτσι οι γονείς επικοινωνούν με το βρέφος ήδη από την ενδομήτρια ζωή του. Μάλιστα, περίπου από την 30η εβδομάδα το μωρό μπορεί να ακούσει και να αναγνωρίσει ήχους, συμπεριλαμβανομένου της γνώριμης φωνής των γονιών, και αλληλεπιδρά μαζί τους. Το να μιλάνε, να τραγουδάνε, να διαβάζουν στο μωρό τους, να του εκφράζουν τα συναισθήματά τους προς αυτό με ήρεμη και γλυκιά φωνή, είναι υπέροχοι τρόποι σύνδεσης των γονιών με αυτό. Έτσι, του δείχνουν ότι αναγνωρίζουν την παρουσία του και την υποδέχονται.

 

Ένα γλυκό ραντεβού με το μωρό μπορεί να γίνεται και κατά τη ρουτίνα ύπνου. Οι γονείς μπορούν να επιλέξουν μία συγκεκριμένη ώρα που αφιερώνουν για να συντονιστούν με το μωρό τους. Είναι μια όμορφη, σταθερή επένδυση στο χτίσιμο αυτού του δεσμού! Έτσι, στο τέλος της ημέρας, αφού ξαπλώσουν, μπορούν να καλέσουν το μωρό τους, με μερικά παιχνιδιάρικα χτυπηματάκια στην κοιλιά, να κάνει αισθητή την παρουσία του. Αν το μωρό φαίνεται να είναι δραστήριο και να ‘κλωτσάει’, μπορούν να χτίσουν το χορό της επικοινωνίας τους ανταλλάσσοντας απαλά χάδια, αγγίγματα και λόγια αγάπης. Στη ρουτίνα αυτή, μπορούν να του μιλήσουν για τη μέρα τους, για το πως αισθάνονται για εκείνο, για την ανυπομονησία τους να το συναντήσουν. Μπορούν να επιλέξουν μια μουσική για το χαλαρωτικό τελετουργικό τους ή να του τραγουδούν σταθερά το ίδιο νανούρισμα. Όταν το μωρό γεννηθεί, το νανούρισμα αυτό μπορεί να το ανακουφίζει καθώς του είναι γνώριμο και συνδεδεμένο με τρυφερές στιγμές και να σηματοδοτεί για εκείνο την ώρα του βραδινού του ύπνου.

Τέλος, είναι σημαντικό οι μέλλουσες μητέρες να εκφράζουν τα δύσκολα συναισθήματα που πιθανόν προκύπτουν κατά την εγκυμοσύνη, να τα αποδέχονται, να τους δίνουν χώρο, να τα εκφορτίζουν. Η δυνατότητα να έχει η μητέρα έναν ασφαλή χώρο μέσα από την ψυχοθεραπεία, την περίοδο αυτή, θα επιτρέψει την έκφραση και διαχείριση των συναισθημάτων της και των ψυχικών διεργασιών της. Αυτό θα ενισχύσει μια βαθύτερη και πιο συνειδητή σχέση με το μωρό της και θα ενισχύσει το χτίσιμο ενός σταθερού δεσμού με το μωρό.

Με τον τρόπο που θα επιλέξουν, οι μέλλοντες γονείς μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες σύνδεσης με το μωρό τους, ενισχύοντας τον προγεννητικό δεσμό, και χτίζοντας έτσι την πιο πρώιμη εκδοχή της γονεϊκότητάς τους.

 

Φανή Χονδρού
Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, PhD, MSc