Γυναικολογικός Yπέρηχος

Home / Γυναικολογικός Yπέρηχος

Κατά τη διάρκεια του γυναικολογικού ελέγχου πραγματοποιείται και το υπερηχογράφημα.  Η απεικόνιση αυτή μας δίνει τη δυνατότητα είτε για τυπικό έλεγχο στο πλαίσιο της πρόληψης είτε για την παρακολούθηση κάποιου παθολογικού περιστατικού.

Η ασθενής συνήθως τοποθετείται σε εξεταστικό κρεβάτι και παρακολουθεί στην οθόνη την εξέταση, που συνήθως διαρκεί λίγα λεπτά. Η γυναίκα έχει τη δυνατότητα να κάνει ερωτήσεις. Σε αντίθεση με άλλες διαγνωστικές εξετάσεις που απαιτούν εξειδικευμένα εργαλεία, ειδική προετοιμασία και χρόνο για να γίνει η επεξεργασία των στοιχείων και να προκύψει το τελικό αποτέλεσμα, το διακολπικό υπερηχογράφημα είναι άμεσο και δίνει απαντήσεις μέσα σε λίγα λεπτά.

Διακολπικό υπερηχογράφημα 

Για την ολοκλήρωση της εικόνας των έσω γενετικών οργάνων θα πραγματοποιηθεί διακολπικός υπέρηχος. Γι’ αυτήν την εξέταση η γυναίκα παραμένει στην ίδια στάση και τοποθετείται διακολπικά ( έπειτα από τοποθέτηση ειδικού προφυλακτικού) η κεφαλή του διακολπικού υπερήχου. Οι πληροφορίες και οι μετρήσεις  που λαμβάνονται αφορούν τον όγκο της μήτρας, την υφή και τη σύσταση έτσι ώστε να αποκλειστούν τυχόν παθολογικά σημεία (ινομυώματα, πολύποδες κ.ά.), καθώς και την ανατομία της για τυχόν ανωμαλίες (δίκερος μήτρα, κ.ά.). Έπειτα ελέγχεται το ενδομήτριο (πάχος, σύσταση, κ.ά.). Οι σάλπιγγες φαίνονται μόνο σε παθολογικές καταστάσεις. Με τον διακολπικό υπέρηχο παρατηρούνται και οι ωοθήκες, το μέγεθος καθώς και αν υπάρχει παθολογία (κύστες, μορφώματα κ.ά.).