Διατήρηση Γονιμότητας

Home / Διατήρηση Γονιμότητας

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα είναι πιθανό να επιθυμεί να παρατείνει τη γονιμότητά της για κάποια χρόνια και θα οδηγηθεί στην κατάψυξη ωαρίων

Οι πιο συχνοί είναι:

– Όταν δεν επιθυμεί να τεκνοποιήσει άμεσα αλλά θέλει να έχει τη δυνατότητα να κάνει παιδιά αργότερα στη ζωή της, αφού ολοκληρώσει τους επαγγελματικούς, προσωπικούς ή άλλους στόχους. Η γονιμότητα, όπως είναι γνωστό εξαρτάται άμεσα από την ηλικία της γυναίκας και γι’ αυτό βάζοντας όταν είναι νέα τα ωάριά της στην κατάψυξη αυξάνει τις πιθανότητές της να πετύχει εγκυμοσύνη στο μέλλον. Αντίθετα από τα ωάρια, η μήτρα δε γερνάει με τους ίδιους γοργούς ρυθμούς, και κατά συνέπεια μια γυναίκα 40 ή και 50 ετών μπορεί να φέρει εις πέρας μια εγκυμοσύνη.

– Όταν έχει γίνει διάγνωση κάποιας ασθένειας, όπως καρκίνος, για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτούνται θεραπείες (ακτινοβολία, χημειοθεραπεία ή χειρουργική αφαίρεση) που ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη στις ωοθήκες.

– Όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης. Εάν για παράδειγμα η μητέρα σας είχε μπει στην εμμηνόπαυση σε μικρή ηλικία, είναι πιθανό να συμβεί το ίδιο και σε εσάς. Στην περίπτωση, λοιπόν, που δεν έχετε αποκτήσει ακόμα παιδί ή θα θέλατε να κάνετε κι άλλο στο μέλλον ίσως είναι σκόπιμο να προχωρήσετε στην κατάψυξη ωαρίων, ώστε να είστε σίγουρη ότι δε θα σας πετύχει η εμμηνόπαυση… απροετοίμαστη.

Διαδικασία κατάψυξης

Αφού γίνει ορμονική διέγερση των ωοθηκών, τα ωάρια που προκύπτουν συλλέγονται με τη βοήθεια βελόνας που παρακολουθείται υπερηχογραφικά και καταψύχονται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Πριν καταψυχθεί το ωάριο, αφυδατώνεται και το νερό που περιέχει φυσιολογικά αντικαθίσταται από ένα ειδικό υγρό κρυοσυντήρησης. Ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό είναι ότι το ωάριο είναι το μεγαλύτερο κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού και περιλαμβάνει μια πολύ μεγάλη ποσότητα νερού. Όταν το νερό αυτό παγώσει,δημιουργεί κρυστάλλους που μπορεί να καταστρέψουν τη δομή του κυττάρου. Ολόκληρη η διαδικασία διαρκεί 4 έως 6 εβδομάδες. Όταν η γυναίκα επιθυμεί να κάνει παιδί, τα ωάρια αποψύχονται και γονιμοποιούνται στο εργαστήριο και μεταφέρονται στη μήτρα ως έμβρυα.