Κωνοειδής εκτομή του τραχήλου της μήτρας;

Κωνοειδής εκτομή του τραχήλου της μήτρας;

Τι είναι η κωνοειδής εκτομή του τραχήλου της μήτρας;
Μικρή χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ένα κομμάτι του τραχήλου σε σχήμα κώνου και αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση, η κωνοειδής εκτομή μπορεί να έχει εκτός από διαγνωστικό και θεραπευτικό χαρακτήρα.

Η κωνοειδής εκτομή του τραχήλου της μήτρας, διενεργείται υπό μεγέθυνση από το κολποσκόπιο και, αφού αφαιρεθεί ένα κομμάτι του τραχήλου σε σχήμα κώνου, αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση, όταν μετά το τεστ Παπανικολάου έχουν διαπιστωθεί μέτριες ή πιο σοβαρές βλάβες στους ιστούς.

Η επέμβαση γίνεται όταν:
χρειάζεται να αφαιρεθούν παθολογικά κύτταρα από τον τράχηλο της μήτρας, τα οποία έχουν ελεγχθεί με κολποσκόπηση ή/και βιοψία.
δεν μπορούμε να ελέγξουμε με την κολποσκόπηση όλη την έκταση του παθολογικού ιστού είναι απαραίτητο να διασαφηνίσουμε τα αποτελέσματα ενός παθολογικού τεστ Παπανικολάου σε περίπτωση που θέλουμε να επιβεβαιώσουμε κακοήθεια
Η μέθοδος:
Αν και η επέμβαση μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία, συνήθως προτιμάται η γενική αναισθησία με «μέθη», ενώ η διάρκειά της -ανάλογα με τη περίπτωση-, διαρκεί 10 με 20 λεπτά. Η ασθενής ξαπλώνει στη γυναικολογική καρέκλα και ο γυναικολόγος ελέγχει με το κολποσκόπιο τον τράχηλο της μήτρας. Χρησιμοποιώντας μεγέθυνση και ειδικά υγρά, εντοπίζει της περιοχές που πιθανόν έχουν παθολογικά κύτταρα. Με την βοήθεια της ειδικής αγκύλης διαθερμίας ή με λέιζερ, αφαιρεί το τμήμα του τραχήλου της μήτρας που περιέχει τα παθολογικά κύτταρα. Τα κομμάτια των ιστών που αφαιρούνται με την επέμβαση εξετάζονται από ειδικό ιατρό (παθολογοανατόμο) στο μικροσκόπιο, ενώ τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης είναι διαθέσιμα σε 1-2 εβδομάδες.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ Πριν την επέμβαση:
Θα σας ζητηθεί από το γυναικολόγο να έχετε κάνει κάποιες εξετάσεις αίματος πριν την επέμβαση και θα σας δοθεί ένα έντυπο συγκατάθεσης για την επέμβαση στην οποία πρόκειται να υποβληθείτε. Και ακόμη φροντίστε από πριν για τα εξής:
Να έχετε άδειο στομάχι, δίχως να έχετε πιει ή φάει κάτι, για τουλάχιστον 6 ώρες πριν. Αυτό περιλαμβάνει και νερό, καραμέλες ή τσίχλα. Πλύντε τα δόντια σας χωρίς να καταπιείτε νερό
Να έχετε κάνει μπάνιο πριν την επέμβαση και να έχετε πλυθεί σχολαστικά στην ευαίσθητη περιοχή. Να έχετε στην τσάντα σας 1-2 σερβιέτες Να μην έχετε μακιγιάζ, βαμμένα νύχια και να μην φοράτε κοσμήματα και φακούς επαφής Αν φοράτε σπιράλ να το αφαιρέσετε και να το τοποθετήσετε στην επόμενη περίοδό σας Να αφαιρέσετε, εάν φοράτε, τεχνητές οδοντοστοιχίες Να ενημερώσετε το γιατρό και το ιατρικό προσωπικό πριν την επέμβαση, για τις αλλεργίες που μπορεί να έχετε ή αν είχατε κάποια αλλεργική αντίδραση στο παρελθόν, όπως επίσης αν υποφέρετε από άσθμα ή κνίδωση. Εάν λαμβάνετε εισπνεόμενα φάρμακα μην ξεχάσετε να τα έχετε μαζί σας.

Προσοχή: Η επέμβαση δεν μπορεί να γίνει αν είστε έγκυος. Αν έχετε αμφιβολίες, ίσως χρειαστεί να κάνετε προηγουμένως ένα τεστ εγκυμοσύνης. Συνήθως η διαδικασία της κωνοειδούς εκτομής γίνεται αμέσως μετά την περίοδό σας (εάν φυσικά δεν είστε στην εμμηνόπαυση), γι’αυτό μην αμελήσετε να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης για πιθανή κύηση, μέχρι την ημέρα της επέμβασης.

Μετά την επέμβαση:

Η ανάρρωση μετά την επέμβαση είναι σύντομη και μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι σας μέσα σε 1-2 ώρες. Στο διάστημα αυτό θα έχετε το χρόνο να συνέλθετε και ο γιατρός να παρατηρήσει αν εμφανιστεί αιμορραγία ή άλλα προβλήματα. Τις επόμενες ώρες μπορεί να αισθάνεστε ζαλισμένη και ίσως να έχετε τάση για έμετο, γι αυτό δεν θα πρέπει να οδηγήσετε. Είναι καλύτερα να συνοδεύεστε από κάποιο φιλικό ή συγγενικό σας πρόσωπο, το οποίο καλό είναι να βρίσκεται μαζί σας για τις επόμενες 12 ώρες. Αν νοιώσετε έντονο πόνο, μη διστάσετε να πάρετε τα παυσίπονα που θα σας υποδείξει ο γιατρός σας. Νερό μπορείτε να πιείτε περίπου μία ώρα μετά την επέμβαση και λίγο αργότερα, μπορείτε να φάτε κάτι ελαφρύ σε μικρή ποσότητα. Η επιστροφή στις ήπιες καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να γίνει από την επόμενη ημέρα κιόλας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

Το σημείο του τραχήλου που έχει αφαιρεθεί χρειάζεται περίπου 4-6 εβδομάδες για να αποκατασταθεί. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων παρατηρείται μικρή αιμορραγία από τον κόλπο για διάστημα έως και 15 ημερών. Το σκούρο αίμα και η βλέννη σε μικρότερη ποσότητα από αυτή της περιόδου είναι φυσιολογικά, αν όμως η αιμορραγία αυξηθεί ίσως χρειάζεται να περιορίσετε τις δραστηριότητές σας και να αναπαύεστε περισσότερο. Και ακόμη: χρησιμοποιείστε σερβιέτες και όχι ταμπόν για να ελαττώσετε τον κίνδυνο φλεγμονής αν και μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας σε 2-3 ημέρες, αποφύγετε να σηκώνετε βαριά αντικείμενα και να μένετε όρθια για περισσότερο από μισή ώρα είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε καταπονημένη σωματικά ακόμα και μια εβδομάδα μετά μην έρθετε σε σεξουαλική επαφή μέχρι το τέλος της επομένης περιόδου ή για ένα μήνα εάν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση
αποφύγετε την κολύμβηση και το μπάνιο στη μπανιέρα, για όσο διάστημα έχετε κολπική αιμορραγία απέχετε από τις αθλητικές δραστηριότητες και το περπάτημα για περισσότερο από 20 λεπτά για ένα μήνα αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, μην προγραμματίσετε κάποιο ταξίδι για τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση η επόμενη περίοδος μετά την επέμβαση -εάν δεν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση-, είναι συνήθως πιο έντονη και ορισμένες φορές πιο επώδυνη από ότι έχετε συνηθίσει. Οι τυχόν διαταραχές στην περίοδο είναι και αυτές αναμενόμενες, θα αποκατασταθούν όμως στον επόμενο κύκλο αποφύγετε την λήψη ασπιρίνης και φαρμάκων που προκαλούν αιμορραγική διάθεση επιλέγοντας απλά παυσίπονα όπως Depon, Panadol, Nurofen ή Algofren. Αν ο πόνος είναι εντονότερος μπορείτε να λάβετε πιο ισχυρά παυσίπονα όπως το Mesulid ή το Xefo-rapid στις αναγραφόμενες δοσολογίες ολοκληρώσετε όλη την αγωγή με την αντιβίωση που θα σας προτείνει ο γιατρός σας.
Πότε να επικοινωνήστε με το γιατρό σας:

  • Αν η αιμορραγία (ιδιαίτερα η εμφάνιση ζωηρού κόκκινου αίματος) αυξάνεται αντί να μειώνεται.
  • Εχετε έστω και μικρή αιμορραγία, για περισσότερο από 2 εβδομάδες.
  • Οι κολπικές εκκρίσεις γίνουν δύσοσμες.
  • Κάνετε πυρετό -πάνω από 37,5- και ιδιαίτερα αν συνοδεύεται από ρίγος.
  • Έχετε επίμονο πόνο χαμηλά στην κοιλιά ο οποίος επιδεινώνεται
  • Η περίοδός σας δεν έλθει μετά την πάροδο 6 εβδομάδων (και δεν είστε σε εμμηνόπαυση.