Κλείνοντας σχεδόν τέσσερις δεκαετίες από την γέννηση του πρώτου παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση και παρά τις εντυπωσιακές εξελίξεις στον τομέα της γενετικής, οι μύθοι και λανθασμένες εντυπώσεις γύρω από τα «παιδιά του σωλήνα» και τη μέθοδο σύλληψής τους, εξακολουθούν να ακούγονται. Ας δούμε τι ισχύει και τι όχι, «φωτίζοντας» τα τυχόν άγνωστα σημεία με σωστή ενημέρωση.
1. «Η εξωσωματική δεν μπορεί να γίνει χωρίς φάρμακα»
ΜΥΘΟΣ. Και βέβαια υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθεί μια γυναίκα σε εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς τη χρήση φαρμάκων για τη διέγερση των ωοθηκών της. Πρόκειται για τη λεγόμενη «εξωσωματική σε φυσικό κύκλο», κατά την οποία η ανάπτυξη του ενός και μοναδικού ωοθυλακίου και το ενδομήτριο, ελέγχονται με τακτικά υπερηχογραφήματα και ορμονικές εξετάσεις. Λόγω του υψηλού ποσοστού πρόωρης και απρόβλεπτης ωοθυλακιορρηξίας με συνέπεια τη μη λήψη του ωαρίου, η διαδικασία συχνά αντικαθίσταται με τη μέθοδο του «τροποποιημένου φυσικού κύκλου». Στον τροποποιημένο φυσικό κύκλο προστίθεται τις τελευταίες ημέρες ανταγωνιστής και ελάχιστη δόση γοναδοτροπινών, ώστε να αποφευχθεί η απώλεια του ωαρίου, λόγω πρόωρης ωοθυλακιορρηξίας. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της εξωσωματικής σε φυσικό κύκλο, είναι εκτός από την απουσία φαρμακευτικής διέγερσης των ωοθηκών –όταν αυτή δεν συστήνεται-, η μικρή χρονική διάρκειά της, το χαμηλότερο κόστος και πιθανόν η καλύτερη υποδεκτικότητα του ενδομητρίου. Στα μειονεκτήματά της είναι ότι το ένα και μοναδικό ωάριο που θα ληφθεί, θα πρέπει να είναι καλή ποιότητας, χρωμοσωματικά φυσιολογικό, με καλή δυναμική, ικανό να εμφυτευτεί στη μήτρα και να δώσει εγκυμοσύνη. Αν δεν είναι καλής ποιότητας η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί από την αρχή. Αυτός είναι και ο λόγος που τα ποσοστά επιτυχίας της είναι πολύ πιο χαμηλά από αυτά της εξωσωματικής με διέγερση ωοθηκών. Κατά κύριο λόγο η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο ενδείκνυται όταν υπάρχει χαμηλή ανταπόκριση των ωοθηκών σε φάρμακα διέγερσης, πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες, επιθυμία αποφυγής φαρμάκων και κάποιες εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις αντένδειξης σε φαρμακευτική διέγερση.
2. «Η εξωσωματική δεν επιτυγχάνει ποτέ με την πρώτη προσπάθεια»
ΜΥΘΟΣ. Η επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη σωστή και ολοκληρωμένη διερεύνηση της υπογονιμότητας του ζευγαριού από το γιατρό ώστε να εντοπιστούν οι αιτίες που την προκαλούν, είτε οφείλεται σε έναν από τους δύο συντρόφους, είτε και στους δύο. Εφόσον αντιμετωπιστεί το/τα προβλήματα, θα συστηθεί τόσο η κατάλληλη θεραπεία, όσο και η ενδεδειγμένη μέθοδος εξωσωματικής. Πράγματι, μεγάλο ποσοστό ζευγαριών -πάνω από 50%-, θα επιτύχει εγκυμοσύνη με την πρώτη προσπάθεια. Σε κάθε περίπτωση όμως, εμείς στη Μedimall IVF Clinic μπορούμε να εγγυηθούμε εγκυμοσύνη με την ολοκλήρωση τριών (3) προσπαθειών, ανάλογα με το εκάστοτε περιστατικό και τις προϋποθέσεις που πληροί.
3. «Τα φάρμακα της εξωσωματικής μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο»
ΜΥΘΟΣ. Εδώ και σχεδόν 40 χρόνια που χρησιμοποιούνται τα φάρμακα της εξωσωματικής, δεν έχει βρεθεί σε καμία επιστημονική μελέτη, συσχέτιση με γυναικολογικό καρκίνο (μαστών, μήτρας ή ωοθηκών). Τα συγκεκριμένα φάρμακα, υποκαθιστούν τις ορμόνες που παράγει φυσιολογικά ο γυναικείος οργανισμός σε λίγο μεγαλύτερη δοσολογία και χορηγούνται για ένα μικρό διάστημα 10-12 ημερών. Επίσης, ο γιατρός προτείνει τη λήψη τους μετά από συγκεκριμένες εξετάσεις και έχοντας ήδη λάβει υπόψη του το προσωπικό, οικογενειακό και κληρονομικό ιατρικό ιστορικό της γυναίκας, ώστε να αποφευχθεί ο παραμικρός κίνδυνος για την υγεία της.
4. «Η διαδικασία της εξωσωματικής είναι χρονοβόρα και επώδυνη»
ΜΥΘΟΣ. Με την πρόοδο της επιστήμης και στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η όλη διαδικασία της εξωσωματικής είναι φιλική και σύντομη. Με διάρκεια 2 περίπου εβδομάδων, εντάσσεται μέσα στην καθημερινότητα της γυναίκας και δεν απαιτεί άδεια από την εργασία ή αποχή από τις δραστηριότητές της.
5. «Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με εξωσωματική μπορεί να έχουν προβλήματα υγείας»
ΜΥΘΟΣ. Με περισσότερα από 7 εκατομμύρια παιδιά να έχουν μέχρι σήμερα έχουν γεννηθεί σε όλο τον κόσμο με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, έχει επιβεβαιωθεί ότι, τόσο η σωματική όσο και η πνευματική και συναισθηματική υγεία των παιδιών αυτών δεν μειονεκτεί έναντι αυτής των παιδιών που έχουν συλληφθεί με φυσικό τρόπο. Μάλιστα, λόγω των επιβεβλημένων ελέγχων υγείας και στους δυο γονείς μέσα στα πλαίσια διαδικασίας της εξωσωματικής, έχουν προβλεφθεί ασθένειες που με τη φυσική σύλληψη, πιθανόν να περνούσαν απαρατήρητες.
6. «Η εξωσωματική οδηγεί σε δίδυμες ή πολύδυμες κυήσεις»
ΜΥΘΟΣ. Αυτό ίσχυε τα πρώτα χρόνια εφαρμογής της, καθώς οι ειδικοί γιατροί σε θέματα εξωσωματικής επέλεγαν την εμφύτευση περισσότερων εμβρύων για να αυξήσουν τις πιθανότητες για εγκυμοσύνη. Αυτό είχε αναπόφευκτα σαν αποτέλεσμα, δίδυμες και πολύδυμες κυήσεις. Με την εξέλιξη των μεθόδων εξωσωματικής, αλλά και της βιολογίας σε θέματα γενετικής, πλέον δημιουργούνται καλύτερης ποιότητας έμβρυα στο εργαστήριο και ανάμεσά τους επιλέγονται και εμφυτεύονται αυτά που έχουν τις υψηλότερες πιθανότητες να οδηγήσουν σε επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Ο αριθμός αυτών των εμβρύων μπορεί να είναι 1 ή 2, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
7. «Τα φάρμακα της εξωσωματικής μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομο υπερδιεγέρσεως ωοθηκών»
ΜΥΘΟΣ. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν η χρήση τους δεν γίνει εξατομικευμένα και χωρίς τις προαπαιτούμενες εξετάσεις.
Στη Medimall IVF Clinic δημιουργούμε εξατομικευμένα πρωτόκολλα, αξιολογώντας το προσωπικό, οικογενειακό και κληρονομικό ιατρικό κάθε γυναίκας, αλλά και τα απαραίτητα αποτελέσματα των ειδικών εξετάσεων που υπαγορεύει η σωστή εξατομίκευση.
8. «Η εγκυμοσύνη από εξωσωματική έχει περισσότερες επιπλοκές από αυτή με φυσική σύλληψη»
ΜΥΘΟΣ. Αυτό δεν ισχύει για γυναίκες που κυοφορούν μόνο ένα έμβρυο και είναι μικρότερες των 40 χρόνων. Από τη στιγμή που έχουμε δίδυμη κύηση είτε από εξωσωματική, είτε από φυσική σύλληψη, τότε ούτως ή άλλως μιλάμε για μια κύηση υψηλού κινδύνου. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τις κυήσεις σε γυναίκες άνω των 40 χρόνων, είτε προέρχονται από εξωσωματική είτε όχι, και οι οποίες μπορεί να παρουσιάσουν για παράδειγμα διαβήτη εγκυμοσύνης ή υπέρταση. Όπως κι αν έχει γίνει η σύλληψη -με ή χωρίς εξωσωματική-, κάθε εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου χρήζει στενής παρακολούθησης από το γυναικολόγο και ταυτόχρονα, σωστής και έγκαιρης ενημέρωσής του σε κάθε ενόχληση ή σύμπτωμα.
9. «Υπάρχει όριο στον αριθμό εξωσωματικών»
ΜΥΘΟΣ. Αν και σε επιστημονικό και νομικό επίπεδο δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των εξωσωματικών που μπορεί να κάνει μία γυναίκα, αν δεν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη μετά από 2-3 προσπάθειες, θα πρέπει να γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης. Κι αυτό γιατί μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες που ίσως να είχαν αποκλειστεί αλλά πλέον να έχουν γίνει ενεργοί ή ακόμα και να έχουμε μία περίπτωση ανεξήγητης υπογονιμότητας. Εκεί, ο γιατρός επιλέγει κάποια διαφορετική μορφή εξωσωματικής (δωρεά σπέρματος, δωρεά ωαρίων κλπ.) ή προτείνει την εξωσωματική σε φυσικό κύκλο για να μην επιβαρυνθεί ο οργανισμός της γυναίκας από την πολλαπλή λήψη φαρμάκων. Άλλωστε η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο, είναι μια διαδικασία η οποία μπορεί να επαναληφθεί χωρίς όριο προσπαθειών.
10. «Ο ψυχολογικός παράγοντας είναι πολύ σημαντικός στην επιτυχία της εξωσωματική γονιμοποίησης»
ΑΛΗΘΕΙΑ. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχει άγχος, ανησυχία και μία ψυχολογική καταπόνηση, όταν υπάρχει αγωνία για το αποτέλεσμα, όταν δημιουργούνται προσδοκίες που μπορεί να μην επαληθευτούν. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στο γιατρό και το ιατρικό προσωπικό της κλινικής που επιλέγει ένα ζευγάρι ή μια γυναίκα για να πραγματοποιήσει την εξωσωματική του/της. Στη Medimall IVF Clinic έχουμε βαθιά γνώση και εμπειρία στις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, γεγονός που μας δίνει προβάδισμα στα ποσοστά επιτυχίας των περιστατικών μας και θετική ψυχολογία στα ζευγάρια που έρχονται κοντά μας. Είμαστε απόλυτα ειλικρινείς στο να τους ενημερώνουμε για τις πιθανότητες που έχουν για να τεκνοποιήσουν και προτείνουμε τις καλύτερες δυνατές και εξατομικευμένες λύσεις για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους. Γνωρίζοντας τις δυνατότητες και τις πιθανότητες που τους προσφέρονται, έχουν λιγότερο στρες και είναι αισιόδοξοι ότι με τη συμβολή μας μπορούν να τα καταφέρουν.