Η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο είναι ορόσημο στη ζωή της γυναίκας και είναι φυσικό η κόρη σας να έχει άγχος. Δείτε πώς θα τη βοηθήσετε.
Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) συνιστά η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο για τα κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία να γίνεται στην ηλικία των 13-15 ετών. Πιθανόν να μην περιλαμβάνει πυελική εξέταση, αλλά είναι προτιμότερο να προετοιμάσετε την κόρη σας για όλα τα ενδεχόμενα, δεδομένου ότι θα υποβληθεί σε αυτή τη σημαντική εξέταση κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα χρόνια. Το να μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις της και να παρέχετε χρήσιμες συμβουλές για την υγεία της, θα τη βοηθήσει να αισθάνεται πιο άνετα.
1. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει τι είδους ερωτήσεις θα δεχθεί
Η πρώτη γυναικολογική εξέταση της κόρης σας θα ξεκινήσει με μερικές ερωτήσεις. Αυτές θα σχετίζονται με τον έμμηνο κύκλο της και τυχόν προβλήματα ή πόνο που αντιμετωπίζει στη διάρκεια της περιόδου της.Επίσης, θα δεχτεί ερωτήσεις για το εάν έχει πόνους στην περιοχή της πυέλου σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή και εάν είναι σεξουαλικά ενεργή (που μπορεί να περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με το κολπικό, στοματικό ή πρωκτικό σεξ). Είναι σημαντικό η κόρη σας να είναι ειλικρινής για αυτό το θέμα. Αν πιστεύετε λοιπόν ότι μπορεί να της είναι πιο εύκολο να συζητήσει προσωπικές λεπτομέρειες χωρίς την παρουσία σας, συζητήστε το με τον γιατρό πριν από το ραντεβού σας, ώστε να είναι σαφές σε όλους το τι μπορεί να παραμείνει εμπιστευτικό.
2. Εξηγήστε της τι περιλαμβάνει μια εξωτερική εξέταση
Ο γιατρός θα μετρήσει το βάρος, το ύψος και την αρτηριακή πίεση και θα ακολουθήσει εξωτερική εξέταση του στήθους και του κόλπου της. Θα της ζητηθεί να φορέσει μια ρόμπα για να είναι πιο εύκολη η εξέταση και μπορεί να ζητήσει την παρουσία μιας νοσοκόμας ή ενός γονέα καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης. Ο γιατρός θα εξετάσει την καρδιά και τους πνεύμονές της και θα πιέσει μαλακά την κοιλιά της για να σιγουρευτεί ότι δεν υπάρχουν τυχόν παθολογικά οιδήματα. Θα εξετάσει το στήθος της για κύστεις ή εξογκώματα, καθώς και το αιδοίο της –τα εξωτερικά γεννητικά όργανα– για να βεβαιωθεί ότι όλα φαίνονται φυσιολογικά και υγιή. Για να γίνει αυτό, ο γιατρός σας θα ζητήσει από την κόρη σας να λυγίσει τα πόδια της, να τα στηρίξει στα ειδικά υποπόδια και να χαλαρώσει, με τα πόδια ανοιχτά. Αυτό φυσικά είναι πιο εύκολο στα λόγια από ό,τι στην πράξη και είναι κάτι που αγχώνει ακόμα και τις μεγαλύτερες γυναίκες. Φροντίστε να καθησυχάσετε την κόρη σας διαβεβαιώνοντάς την ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό και ότι είναι κάτι που ο γιατρός κάνει πολλές φορές. Μπορεί να θέλει να φέρει τη μουσική της για να ακούει κατά τη διάρκεια της εξέτασης ή θα μπορούσατε να εξασκηθείτε από πριν σε τεχνικές βαθιάς αναπνοής, για να μπορέσει να χαλαρώσει πιο εύκολα.
3. Φροντίστε να την ενημερώσετε ότι μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί σε πυελική εξέταση
Μια εσωτερική εξέταση σημαίνει ότι ο γυναικολόγος σας μπορεί να εξετάσει τον κόλπο και τον τράχηλο της κόρης σας ώστε να σιγουρευτεί ότι φαίνονται υγιείς (πιθανότατα δεν θα χρειαστεί τεστ Παπανικολάου έως ότου είναι 18 ή 21 ετών ανάλογα με το πού ζείτε —οπότε προς το παρόν δεν χρειάζεται να αγχώνεται και για αυτό). Ο γιατρός, φορώντας γάντια, θα εισάγει ένα ή δύο δάχτυλα μέσα στον κόλπο πιέζοντας προς τα κάτω την κοιλιά με το άλλο χέρι για να καταλάβει το μέγεθος, το σχήμα και τη θέση των ωοθηκών, της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας (άνω μέρος του κόλπου). Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί κολποδιαστολέας (ένα όργανο που χρησιμοποιείται για να ανοίξει απαλά τον κόλπο) για να μπορέσει ο γιατρός να εξετάσει το εσωτερικό του κόλπου μέχρι και τον τράχηλο. Είναι περισσότερο ένα αίσθημα πίεσης παρά δυσφορίας, και ο γιατρός θα βεβαιωθεί ότι ο κολποδιαστολέας είναι ζεστός για μεγαλύτερη άνεση.
4. Υπενθυμίστε της να είναι ειλικρινής
Η κόρη σας θα ερωτηθεί εάν είναι σεξουαλικά ενεργή και είναι σημαντικό να είναι ειλικρινής με αυτό το θέμα. Η συζήτηση μπορεί να είναι αμήχανη αν γίνει παρουσία σας, γι’ αυτό διαβεβαιώστε την ότι μπορεί να μιλήσει κατ’ ιδίαν με τον γυναικολόγο αν προτιμά και ότι η προτεραιότητά σας είναι να την υποστηρίξετε χωρίς να την κρίνετε. Εάν είναι σεξουαλικά ενεργή, μπορεί να εξεταστεί για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), μέσω εξετάσεων αίματος ή ούρων, τα αποτελέσματα των οποίων είναι απολύτως εμπιστευτικά.
5. Συμβουλέψτε την να πλυθεί πριν την επίσκεψη
Όπως ακριβώς θα βούρτσιζε τα δόντια της πριν επισκεφτεί τον οδοντίατρό της, το να πλυθεί πριν δει τον γυναικολόγο της θα τη βοηθήσει να αισθάνεται καθαρή και όσο πιο άνετα γίνεται. Καλό θα είναι να φορέσει καθαρά εσώρουχα και να θυμάστε ότι τα σερβιετάκια Always Dailies προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά. Τέλος, υπενθυμίστε της ότι μπορεί να κάνει όσες ερωτήσεις θέλει —είναι κάτι που θα περιμένει ο γυναικολόγος της και μετά χαράς θα την καθησυχάσει. Οι γυναικολόγοι βλέπουν πολλούς ασθενείς κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και δεν υπάρχει τίποτα που δεν έχουν ξαναδεί ή ξανακούσει —κι αυτό είναι εγγυημένο!
6. Εξηγήστε της την ορολογία
Μην ξεχάσετε να εξηγήσετε στην κόρη σας τι σημαίνουν οι διάφοροι όροι, όπως τα ΣΜΝ, το αιδοίο, ο τράχηλος, ο κολποδιαστολέας και τα υποπόδια —μην θεωρείτε δεδομένο ότι η έφηβη κόρη σας ήδη τα γνωρίζει. Αξίζει να σιγουρευτείτε ότι είναι σωστά ενημερωμένη, καθώς υπάρχει μεγάλη σύγχυση γύρω από τις γυναικολογικές εξετάσεις. Είναι καλύτερο να επαναλαμβάνεστε, παρά να την αφήσετε να αισθάνεται ανασφάλεια.