Α. εκτίμηση της βαρύτητας της νόσου: ήπια-μέτρια ή βαριά;
‘Ήπια-μέτρια νόσος σημαίνει χωρίς ενδείξεις πνευμονίας δηλαδή χωρίς ταχύπνοια, δύσπνοια, πτώση του κορεσμού. Το ύψος του πυρετού δεν βοηθάει στο διαχωρισμό αυτό. Ο κορεσμός στην έγκυο κάτω από 96 είναι ύποπτος όμως προσοχή: δεν μετράμε τον κορεσμό όσο έχουμε πυρετό γιατί ο πυρετός προκαλεί πτώση του κορεσμού στην περιφέρεια (στα δάχτυλα) χωρίς όμως ο ασθενής μας να έχει πραγματική υποξαιμία. Αυτό το τονίζουμε και στον ασθενή για να μην πανικοβάλλεται.
Βαριά νόσος σημαίνει έχουμε ενδείξεις πνευμονίας: ταχύπνοια, δύσπνοια, πτώση του κορεσμού, λαχάνιασμα και στη μικρή προσπάθεια, αίσθημα κακουχίας ακόμα και μετά την πτώση του πυρετού. Η βαριά νόσος αντιμετωπίζεται στο νοσοκομείο.
Αν έχουμε αμφιβολίες ζητάμε την εκτίμησή της κατάστασης και των συμπτωμάτων της εγκύου από ένα παθολόγο τηλεφωνικά.
Β. αντιμετώπιση της ήπιας νόσου
* H ασθενής πρέπει να απομονώνεται για αποφυγή διασποράς της νόσου
* Aνάπαυση και καλή ενυδάτωση
* Xορηγούμε μόνο αντιπυρετικά (παρακεταμόλη) επί πυρετού με μέγιστη ημερήσια δόση τα 3.000 mg
* Παρακολούθηση και καταγραφή θερμοκρασίας. Αν μετά από δυο-τρεις μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων ο πυρετός αυξάνει αντί να πέφτει ζητούμε (τηλεφωνικά) εκτίμηση από παθολόγο με το ερώτημα: μικροβιακή επιλοίμωξη, πνευμονία;
*Κανένα άλλο φάρμακο δεν χορηγούμε προληπτικά στην αντιμετώπιση της ήπιας-μέτριας νόσου στο σπίτι. Τα φάρμακα που δίνει ο μαιευτήρας για την κύηση μπορούν να συνεχίσουν να δίνονται.
Σε συνεργασία με τον Φίλο Παθολόγο Χ. Χαραλαμπίδη .