Αίτια της υπογονιμότητας σήμερα
Σήμερα είναι γεγονός πως η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει τις γεννήσεις κατά 30%. Αυτό είναι κατανοητό μέχρι ένα σημείο, καθώς η κάθε γυναίκα που δυσκολεύεται οικονομικά σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο απόκτησης ενός μωρού, χωρίς την κατάλληλη οικονομική στήριξη. Ένας δεύτερος λόγος βέβαια είναι ο ηλιακός παράγοντας , εφόσον η γυναίκα σήμερα κοιτάζει πρώτα την καριέρα της και μετά το ενδεχόμενο οικογένειας.Όταν το ζευγάρι δεν μπορεί να συλλάβει ενώ έχει συχνές σεξουαλικές επαφές σε διάστημα τουλάχιστον ενός χρόνου με τη γυναίκα να είναι μέχρι 35 χρονών, ενώ όταν η γυναίκα είναι πάνω από 35 το διάστημα είναι ένα εξάμηνο για να μπούμε σε διαδικασίες πλέον ελέγχου
Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα της γυναίκας?
Ενδοκρινολογικά προβλήματα, βλάβες στις σάλπιγγες, ενδομητρίωση, ανατομικες ανωμαλίες της μήτρας , σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Σημαντική είναι η ηλικία, καθώς όσο μεγαλώνει τόσο πιο δύσκολο είναι να συλλάβει. Η διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας επίδρασης της γονιμότητας, αφού είτε η παχυσαρκία, είτε το χαμηλό βάρος σώματος, επηρεάζουν την παραγωγή των ορμονών, οιστρογόνων, παρεμποδίζοντας την κανονική ωορρηξία. Αρνητικές επιπτώσεις στη δυνατότητα αναπαραγωγής έχουν το κάπνισμα ,η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ,το αλκοόλ ,το χρόνιο αλλά και το ήπιο στρες που μπορεί να παρεμποδίσουν τη δυνατότητα σύλληψης. Η υπερβολική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ορμόνης προγεστερόνης και να καταστείλει την ωορρηξία. Τέλος, η γυναίκα που επιθυμεί να μείνει έγκυος, χρειάζεται να κάνει όλες τις προβλεπόμενες εξετάσεις που συστήνει ο γιατρός, καθώς και να συζητά μαζί του τις ανησυχίες της.
Τι κάνει έναν άνδρα υπογόνιμο?
Ένας άνδρας λοιπόν, μπορεί να είναι υπογόνιμος λόγω: φλεγμονών στην περιοχή (προστατίτιδας, ορχίτιδας ), κιρσοκήλης, χρόνιων προβλημάτων υγείας, τραυματισμών, τρόπου ζωής ( κάπνισμα, αλκοόλ,.. )
ΟΠΟΤΕ ΛΟΙΠΟΝ
Η γονιμότητα δεν είναι πάντα δεδομένη, δεν είναι αμετάβλητη στο χρόνο.
Και οι άντρες είναι ευάλωτοι στον χρόνο και συμμετέχουν κατά 50% στο πρόβλημα.
Ο τρόπος ζωής μας, επηρεάζει τη γονιμότητα μας. Να αποφύγουμε να μεταθέσουμε τη δημιουργία οικογένειας στο μακρινό μέλλον. Αν πρέπει να μετατεθεί η δημιουργία οικογένειας, συστήνεται έλεγχος γονιμότητας προκειμένου να εκτιμηθεί το επίπεδο της. Ακόμα και αν τα δεδομένα της γονιμότητας είναι καθησυχαστικά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μετά την ηλικία των 35 αρχίζει η πιο συστηματική επίδραση της ηλικίας στην ποιότητα των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων. Εάν τα δεδομένα αποκαλύψουν κάποια δυσκολία, τότε, και όσο ακόμη βρισκόμαστε σε νεαρή ηλικία, υπάρχουν ασφαλής επιλογές, όπως η κρυοσυντήρηση σπέρματος και ωαρίων.
Κατάψυξη ωαρίων είναι μια διαδικασία ‘‘ρουτίνας’’, αφού σε μια επίσκεψη μπορεί να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και να επιλεγεί το πρωτόκολλο αντιμετώπισης, ώστε να αποθηκεύσει τον ΄΄ιδανικό΄΄ αριθμό ωαρίων.
Κατάψυξη σπέρματος σε περιπτώσεις που θα προβούμε σε κάποια διαδικασία που θα βλάψει το σπέρμα ( ακτινοβολία, χημειοθεραπεία). Και πάνω από όλα κατορθώνουμε να κάνουμε πολλές γυναίκες έγκυες αλλά το καινούργιο συμβάν είναι οι ΑΠΟΒΟΛΕΣ. ΚΑΘΕ ΜΩΡΟ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ, να μαθαίνουμε τι δεν πήγε καλά για να έχουμε την επόμενη φορά μόνο χαμόγελα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.