Smoking & Fertility

Smoking & Fertility

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύει το κάπνισμα για τη σύλληψη, την πορεία της κύησης και την υγεία του εμβρύου αρχίζουν πολύ πριν το ζευγάρι αποφασίσει να τεκνοποιήσει. Μελέτες αποδεικνύουν ότι οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην περιγεννητική περίοδο είναι καταστρεπτικές. Πιστεύεται ότι εάν όλες οι καπνίστριες έκοβαν το κάπνισμα, η περιγεννητική θνησιμότητα θα μειωνόταν κατά 10%. του αιφνιδίου θανάτου των βρεφών.

Οι άνδρες και οι γυναίκες που καπνίζουν χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μείνουν έγκυες από ό, τι οι μη καπνιστές. Ο παθητικός καπνός είναι σχεδόν εξίσου επιζήμιος με το κάπνισμα και οι γυναίκες που εκτίθενται σε παθητικό καπνό χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να συλλάβουν από τις γυναίκες που δεν είναι. Οι χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα ωάρια και το σπέρμα γεγονός που επηρεάζει μελλοντικά την εξέλιξη της υγείας ενός παιδιού.

Γιατί;

Επειδή το κάπνισμα επηρεάζει κάθε στάδιο της αναπαραγωγικής διαδικασίας – τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

   Το κάπνισμα επηρεάζει:

  • Το DNA (γενετικό υλικό) των ωαρίων και το σπέρμα καθώς και την ανδρική και γυναικεία παραγωγή ορμονών
  • Την ικανότητα του γονιμοποιηθέντος ωαρίου να φθάσει στη μήτρα
  • Το περιβάλλον μέσα στη μήτρα, όπου μεγαλώνει το έμβρυο

{Οι έρευνες δείχνουν ότι οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν στειρότητα από τους μη καπνιστές}.

MYTH BUSTING!

ΜΥΘΟΣ…

Το παθητικό κάπνισμα δεν επηρεάζει τη γονιμότητα κα την υγεία του εμβρύου στην ενδομήτριο ζωή.

ΓΕΓΟΝΟΣ…

Οι γυναίκες που εκτίθενται στο κάπνισμα άλλων καπνιστών χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μείνουν έγκυες. Το παθητικό κάπνισμα είναι σχεδόν εξίσου επιζήμιο για την υγεία του αγέννητου παιδιού όπως ακριβώς και το κάπνισμα.

Άνδρες

 Μελέτες της Oυρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Tottori της Ιαπωνίας έχουν δείξει ότι μεγάλες ποσότητες μεταβολιτών της νικοτίνης (π.χ. κοτινίνη) στο αίμα προκαλούν βλάβη στη βιοσύνθεση της τεστοστερόνης, στη σπερματογένεση, στην ωρίμανση των σπερματοζωαρίων, καθώς και ελάττωση της γονιμοποιητικής ικανότητας. Το κάπνισμα, όμως, επηρεάζει και το γενετικό υλικό των σπερματοζωαρίων, προκαλώντας κατακερματισμό του DNA τους, με αποτέλεσμα το σπερματοζωάριο να έχει ελαττωμένη ικανότητα να πυροδοτήσει την απαραίτητη εμβρυϊκή ανάπτυξη. 

  Τα  ζευγάρια θα πρέπει να σταματήσουν το κάπνισμα 3-4 μήνες πριν προγραμματίσουν εγκυμοσύνη ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματος και των ωαρίων και να αυξήσουν τις πιθανότητες σύλληψης. Στην εγκυμοσύνη πρέπει και οι δύο να σταματήσουν το κάπνισμα ή να μειώσουν τον αριθμό των τσιγάρων βελτιώνοντας συγχρόνως τη διατροφή τους.

Γυναίκες

Μέσω του πλακούντα μεταφέρονται σε αυτό όχι μόνο το μονοξείδιο του άνθρακα και η νικοτίνη αλλά και 7.000 χημικές ουσίες εκ των οποίων οι 70 έχουν επιβεβαιωμένη καρκινογεννητική ικανότητα.

Το κάπνισμα ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους και επιπλοκές  κατά τη διάρκεια της κύησης.

Συγκεκριμένα αυξάνει τη συχνότητα για

  • Βλάβες στα ωάρια και τις ωοθήκες
  • Έκτοπη Κύηση
  • Αποκόλληση Πλακούντα
  • Προδρομικό Πλακούντα
  • Πρόωρη Ρήξη Εμβρυικών Υμένων
  • Πρόωρο τοκετό (αυξημένο κατά 15%)
  • Υπολειπόμενο βάρος γέννησης νεογνών
  • Eνδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης
  • Χαμηλό βάρος γέννησης νεογνού
  • Σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου των βρεφών
  • Βρογχικό άσθμα
  • Διαταραχή συμπεριφοράς, ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα
  • Αυτιστικές διαταραχές
  • Υπογονιμότητα στα αγόρια
  • Συγγενείς ανωμαλίες
  • Αυξημένη νοσοκομειακή νοσηλεία
  • Αύξηση καρδιαγγειακού κινδύνου

         ΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΚΑΔΜΙΟ: Το κάδμιο είναι ένα ισχυρό δηλητηριώδες μέταλλο. Η  κυριότερη πηγή είναι το τσιγάρο. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνος παράγων, διότι συσσωρεύεται στα νεφρά και το ήπαρ, εκτός εάν με την κατάλληλη διατροφή μειωθεί η απορρόφησή του. Πειράματα στα ζώα έχουν δείξει ότι το κάδμιο έχει τοξικές ενέργειες στα έμβρυα, όπως νέκρωση των ωοθηκών και των όρχεων καθώς και ανωμαλίες του ουροποιητικού. Τα έγκυα ζώα ανέπτυξαν προεκλαμψία.

ΚΥΑΝΙΟΥΧΟ ΑΛΑΣ: Το κυανιούχο άλας μειώνει την ικανότητα του εμβρύου να χρησιμοποιεί τη βιταμίνη Β12, η οποία είναι απαραίτητη για σχηματισμό των πρωτεϊνών και των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

ΜΟΝΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ: Το μονοξείδιο του άνθρακα ενώνεται με τα ερυθρά αιμοσφαίρια και εμποδίζει την πρόσληψη οξυγόνου κατά 20%. Αυτό αναγκάζει το έμβρυο να αυξήσει υπερβολικά την αιμοσφαιρίνη του, να αυξήσει τον καρδιακό του ρυθμό και την πίεση του αίματός του. Το μονοξείδιο του άνθρακα μαζί με την νικοτίνη περνούν τον φραγμό του πλακούντα, προκαλούν στένωση των αγγείων και μείωση της μεταφοράς του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών στο έμβρυο. Η μειωμένη οξυγόνωση του εμβρύου επιβαρύνεται κατά τον τοκετό. Μάλιστα κατά τις συστολές μειώνεται ακόμα περισσότερο η αιμάτωση της μήτρας.

ΜΟΛΥΒΔΟΣ: Το τσιγάρο μπορεί ν’ αυξήσει και τον μόλυβδο κατά 25%. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η διατροφή είναι ο σημαντικότερος παράγων που επηρεάζει την απορρόφηση και την απέκκρισή του από τον οργανισμό. Ο μόλυβδος επηρεάζει το γεννητικό σύστημα και των δύο φύλων. Συγκεκριμένα, στους άνδρες προκαλεί ολιγοσπερμία και μειωμένη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Στις γυναίκες ευθύνεται για υψηλά ποσοστά στείρωσης στην κύηση, για αυτόματες εκτρώσεις, συγγενείς ανωμαλίες και υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου.