Μητρικός Θηλασμός

Home / Μητρικός Θηλασμός

Στην αρχή ήταν μια τεράστια σταγόνα γάλα.
Οι αρχαίοι Έλληνες έβλεπαν την απαρχή του σύμπαντος μέσα σε ένα πελώριο πίδακα γάλακτος που ξεπήδησε από τα στήθη κάποιας θεάς.
Ο μητρικός θηλασμός, άλλοτε καθημερινή πραγματικότητα, τροφοδοτούσε τη συλλογική φαντασία.

Οικογενειακή τροφή…υγιεινή και αγαπημένη

Στην αρχή ήταν μια τεράστια σταγόνα γάλα.
Οι αρχαίοι Έλληνες έβλεπαν την απαρχή του σύμπαντος μέσα σε ένα πελώριο πίδακα γάλακτος που ξεπήδησε από τα στήθη κάποιας θεάς.

O μητρικός θηλασμός, άλλοτε καθημερινή πραγματικότητα, τροφοδοτούσε τη συλλογική φαντασία.

Με τη γέννηση του παιδιού η φροντίδα, όπως ήταν φυσικό, στρεφόταν στη σίτιση του. Καταλληλότερη τροφή γι’ αυτό ήταν το μητρικό γάλα. Την πρώτη έγγραφη μαρτυρία περί γαλουχίας στην αρχαία Ελλάδα έχουμε από τον Όμηρο. Αγόρι ή κορίτσι, πρωτότοκο ή μη, το παιδί θήλαζε πάντα από την μητέρα του. Ήταν ένα χρέος που το θύμιζαν οι μεγαλύτερες στις μικρότερες γυναίκες.
Αξιόλογες και οι γνώσεις του Πλουτάρχου περί θηλασμού. Στο έργο του «Περί παίδων αγωγής» αναφέρει: «είναι ανάγκη οι ίδιες οι μητέρες να θηλάζουν τα παιδιά τους. Γιατί και στοργικότερα και με φροντίδα περισσότερη θα τα περιποιηθούν. Αυτές που είναι φυσικό από μέσα τους και από την κοιλιά, που λέει ο λόγος, να αγαπάνε τα παιδιά τους».
Αναρίθμητες ζωές σώθηκαν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα χάρη στο μητρικό γάλα, που είναι το σημαντικότερο στοιχείο επιβίωσης. Είναι φυσική πηγή, που συνεχώς ανανεώνεται, και οι γυναίκες είναι οι μόνες που το παράγουν, οι μόνες που διατηρούν τη ζωή.

Μητρικό γάλα

Ο θηλασμός είναι μέρος των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διατροφή και στην υγεία. Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για τα βρέφη. Είναι η συνέχεια της διατροφής και της προστασίας που λαμβάνει το μωρό μέσω του ομφάλιου λώρου. Παρέχει θρεπτικά ισορροπημένη δια¬τροφή και μειώνει τις πιθανότητες προσβολής από ορισμένες ασθένειες. Η πράξη του θηλασμού είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο της σωστής παιδικής φροντίδας, καθώς συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Ο θηλασμός προστατεύει το δικαίωμα κάθε γυναίκας στην υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του στήθους ή των ωοθηκών, αναιμία, σιδηροπενία και οστεοπόρωση.

 

breast5Πλεονεκτήματα μητρικού θηλασμού

 

• Μειωμένη πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και του ενδομητρίου.

• Η θηλάζουσα μητέρα προστατεύεται από οστεοπόρωση.

• Το υποκατάστατο γάλακτος είναι νεκρή τροφή. Η βιομηχανική επεξεργασία καταστρέφει τα ζωντανά κύτταρα και τα αντισώματα.

• Ρωμαλέα παιδιά και έφηβοι για τον μελλοντικό κόσμο μας.

• Ιδιαίτερα εύπεπτο το μητρικό γάλα, χωνεύεται από το μωρό σε 2 με 3 ώρες.

• Καρκίνος – μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου σε παιδιά που έχουν θηλάσει.

• Ο θηλασμός ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες του βρέφους σε τροφή και υγρά.

• Σημαντικά λιγότερες γαστρεντερικές διαταραχές.

• Θερμοκρασία τροφής πάντα σωστή και σταθερή.

• Η καλύτερη αρχή για τη ζωή ενός παιδιού και αναφαίρετο δικαίωμά του.

• Λιγότερες πιθανότητες ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

• Αντισώματα, ανοσοποίηση ενάντια στις κυριότερες λοιμώδεις νόσους.

• Συναισθηματικό δέσιμο μητέρας – παιδιού.

• Μειώνει τις πιθανότητες αλλεργιών όπως άσθμα και έκζεμα.

• Οικονομικό. Δεν κοστίζει στην οικογένεια και το κράτος.

• Σημαντική αύξηση του δείκτη νοημοσύνης.

 

Προετοιμασία του μαστού για θηλασμό

breast6Οδηγίες για σωστό θηλασμό

Άσχετα από το αν εσείς σκοπεύετε να θηλάσετε, το σώμα σας θα αρχίσει να προετοιμάζεται για το θηλασμό ήδη από την σύλληψη. Η περιοχή γύρω από τις θηλές (η άλως) γίνεται πιο σκούρα. Οι μαστοί διογκώνονται, επειδή πολλαπλασιάζονται τα κύτταρα παραγωγής γάλακτος και διευρύνονται οι πόροι που θα οδηγήσουν το γάλα στη θηλή.
Ταυτόχρονα, ο οργανισμός σας αρχίζει να αποθηκεύει πρόσθετο λίπος σε διάφορα άλλα σημεία του σώματος, πράγμα που θα σας εξασφαλίσει την πρόσθετη ενέργεια την οποία χρειάζεστε για την γαλουχία.
Ήδη από την 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης οι μαστοί είναι έτοιμοι να παράγουν γάλα μόλις γεννηθεί το παιδί.

Το πρώτο γαλακτώδες έκκριμα, ένα παχύρρευστο κιτρινωπό υγρό που παράγεται για αρκετές μέρες μετά τον τοκετό μέχρις ότου αρχίσει η παραγωγή του πλήρους γάλακτος, καλείται πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες, άλατα και αντισώματα από ό,τι το ίδιο το πλήρες γάλα, αλλά έχει λιγότερα λιπαρά και θερμίδες.
Το σώμα σας θα παράγει πρωτόγαλα για λίγες μέρες μετά τον τοκετό, μέχρις ότου αντικατασταθεί από το ώριμο γάλα.

Το πλήρες γάλα είναι πιο λεπτόρρευστο. Το χρώμα του μοιάζει με εκείνο του γάλακτος και η θρεπτική του σύσταση μεταβάλλεται ώστε να καλύπτει, ανά πάσα στιγμή, τις θρεπτικές ανάγκες του βρέφους για όσο διάστημα θα θηλάζει. Οι διατροφικές ανάγκες του μωρού σας στη βρεφική ηλικία, όπου αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, είναι μεγαλύτερες από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ζωής του. Μέσα στον πρώτο χρόνο το σωματικό του βάρους σχεδόν θα τριπλασιασθεί.

Το τάισμα του βρέφους είναι κάτι παραπάνω από χορήγηση τροφής. Σας δίνει την ευκαιρία να κρατήσετε το βρέφος στην αγκαλιά σας και να επικοινωνήσετε μαζί του με το βλέμμα. Οι ώρες αυτές είναι στιγμές χαλάρωσης και ευχαρίστησης.
Θα πρέπει να έχετε αποφασίσει αν θα θηλάσετε ή όχι πριν ακόμα το παιδί γεννηθεί. Αυτή είναι μια σημαντική απόφαση και χρειάζεται σοβαρή σκέψη. Γι αυτό πρέπει να σταθμίσετε τις δυο αυτές δυνατότητες προτού καταλήξετε.

breast2Η παραγωγή του γάλακτος από τον μαστό (γαλουχία) θα γίνει με επιτυχία, αν ο θηλασμός αρχίσει αμέσως μετά τον τοκετό. Την ώρα του θηλασμού η θέση σας πρέπει να είναι αναπαυτική. Το μωρό σας πρέπει να θηλάζει την θηλαία άλω, δηλαδή τη σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή σας. Για να πετύχετε την σωστή θέση θηλασμού κρατάτε το στήθος σας με τα τέσσερα δάχτυλα από κάτω και τον αντίχειρα επάνω, κοντά στη θηλαία άλω. Ο θηλασμός είναι ελεύθερος και απεριόριστος. Είναι σωστό σε κάθε θηλασμό το μωρό σας να θηλάζει μόνο από έναν μαστό, και στον επόμενο θηλασμό από τον άλλο.

Όπως είπαμε προηγουμένως, το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη δυνατή διατροφή για κάθε νεογέννητο. Όλα τα συστατικά του βρίσκονται σε ισορροπημένες αναλογίες, που ταιριάζουν στο μωρό και το προστατεύουν από ωτίτιδες, αλλεργίες, εμετούς, διάρροια, πνευμονία, δύσπνοια, βρογχιολίτιδα και μηνιγγίτιδα. Περιέχει ακόμα και πλήθος αλάτων, βιταμινών και ενζύμων που υποβοηθούν στην πεπτική διαδικασία και στη δημιουργία αντισωμάτων.

Η σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού για την κοινωνία και για τον κόσμο του αύριο

Η προώθηση του μητρικού θηλασμού από το κράτος και τους επαγγελματίες υγείας (γιατρούς, παιδίατρους, μαίες, νοσηλευτές), για μια καλύτερη αρχή στη ζωή, θα είχε σαν αποτέλεσμα να σωθούν πάνω από 1,5 εκατομμύριο βρέφη κάθε χρόνο από διάφορες ασθένειες. Κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν τρέφονταν αποκλειστικά με μητρικό γάλα το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους.

Τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού

 

• Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός θα ενισχύσει την συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών του κόσμου.

• Θα μειώσει τους θανάτους από αιμορραγίες μετά τον τοκετό.

• Θα εξοικονομήσει χρήματα για άλλες ανάγκες της οικογένειας.

• Θα μειώσει το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των παιδιών, προστατεύοντάς τα από αρρώστιες και αλλεργίες.

• Θα κατοχυρώσει την δυνατότητα και το δικαίωμα των γυναικών να θηλάσουν και θα τονίσει την σπουδαιότητα της συμβολής τους στην κοινωνία.

• Θα προσφέρει ένα θετικό παράδειγμα διατροφής, που θα δώσει τη δυνατότητα στις μητέρες να αποκτήσουν την εμπειρία στον μητρικό θηλασμό και να την μεταδώσουν από γενιά σε γενιά.

• Ο θηλασμός είναι δικαίωμα κάθε παιδιού και διεκδίκη¬ση κάθε μητέρας που θέλει και μπορεί να προσφέρει μια ζωή γεμάτη υποσχέσεις για ένα υπέροχο αύριο.

 

 

ΓΙΑΤΙ Ο ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΖΩΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΑΣ;

Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι υποκείμενα ανθρώπινων δικαιωμάτων και όχι αντικείμενα ελεημοσύνης.

Ο θηλασμός είναι μέρος των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην διατροφή και στην υγεία.

Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για τα βρέφη. Είναι συνέχεια της διατροφής και προστασίας που λάμβανε το μωρό  μέσω του ομφάλιου λώρου. Παρέχει θρεπτικά ισορροπημένη διατροφή και έχει την ίδια δράση με τον εμβολιασμό,  μειώνοντας τις πιθανότητες προσβολής από ορισμένες ασθένειες.

Η πράξη του θηλασμού είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο της σωστής παιδικής φροντίδας, συμβάλλοντας στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Ο θηλασμός προστατεύει το δικαίωμα κάθε γυναίκας στην υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο προσβολής από τον καρκίνο του στήθους ή των ωοθηκών, της αναιμίας από σιδηροπενία και την οστεοπόρωση

.

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΥΓΙΕΙΝΟΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!!!

Η καλύτερη αρχή για τη ζωή

Σύμφωνα με υπολογισμούς της UNICEF και διεθνών Οργανώσεων υγείας, πάνω από 1,5 εκατομμύρια βρέφη που πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάφορες ασθένειες κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν τρέφονταν αποκλειστικά με μητρικό γάλα το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους. Παράλληλα, τα μελλοντικά οφέλη για τις οικογένειες και για τις εθνικές οικονομίες Θα ήταν ανυπολόγιστης αξίας.

Ο θηλασμός προστατεύει το νεογέννητο γιατί…

 

ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Προστατεύει από σοβαρές λοιμώξεις ασθένειες και ιώσεις.

Προστατεύει από μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος και μολύνσεις που προκαλούν διάρροια.

Μειώνει τις πιθανότητες αλλεργιών και γαστρεντερικών διαταραχών αυξάνει τη δυνατότητα επιβίωσης των πρόωρων βρεφών ελαττώνει τη συχνότητα του παιδικού καρκίνου

Προστατεύει από τον κίνδυνο νεανικού διαβήτη.

Προλαμβάνει την παιδική παχυσαρκία.

 

breast11Σωστή διατροφή: ο Θηλασμός κτίζει τις σωστές βάσεις

Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε επαρκή διατροφή. Η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού υπογραμμίζει τη βασική ανάγκη της σωστής διατροφής και διασαφηνίζει την υποχρέωση της πολιτείας να ενημερώνει με τον εγκυρότερο τρόπο όλες τις κοινωνικές ομάδες για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού και να εξασφαλίζει στις μητέρες κατάλληλη περίθαλψη πριν και μετά το θηλασμό.

Οικονομικά οφέλη του θηλασμού: εξοικονομώντας χρήματα για την ΥΓΕΙΑ

Με το μητρικό θηλασμό εξοικονομούνται τα χρήματα που θα ξοδεύονταν σε γάλα του εμπορίου αλλά και σε φάρμακα για τις πιθανές ασθένειες που Θα προκαλούνταν στο βρέφος ακριβώς εξαιτίας αυτού του λόγου. Ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες το κόστος του τεχνητού γάλακτος είναι πολύ συχνά δυσβάστακτο για το πενιχρό εισόδημα της πλειονότητας των οικογενειών.

Από το μητρικό θηλασμό κερδίζει και το Κράτος

Το Νοσοκομείο JOSEFABELLA των Φιλιππίνων εξοικονόμησε περισσότερα από 100.000 δολάρια – δηλαδή το 8% του ετήσιου προϋπολογισμού του – προωθώντας και εφαρμόζοντας αποκλειστικά το μητρικό θηλασμό.
Στη Βραζιλία οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου Α εκτιμούν ότι πάνω από 20.000 δολάρια εξοικονομήθηκαν σε λιγότερο από δύο χρόνια με την αποκλειστική εφαρμογή του μητρικού θηλασμού.
Τέλος, στην Ολλανδία σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου του ?μστερνταμ απέδειξε ότι μια αύξηση του ποσοστού του θηλασμού κατά το 5% είναι δυνατόν να εξοικονομήσει το ποσό των 850.000 δολαρίων ετησίως.

Ο Θηλασμός ευνοεί τον έλεγχο των γεννήσεων

Η ποσότητα του μητρικού γάλακτος που θηλάζει το βρέφος σε τακτά χρονικά διαστήματα εμποδίζει μια νέα επικείμενη εγκυμοσύνη της μητέρας. Στις φτωχές περιοχές του κόσμου όπου τα νοικοκυριά μαστίζονται από την ανέχεια και οι φτωχές υπηρεσίες υποθάλπουν τις επιδεινούμενες ασθένειες, ο μητρικός θηλασμός συμβάλλει στο να μην γεννούν οι γυναίκες ανεξέλεγκτα.

…εξοικονομούνται πολύτιμες πηγές

Η πρακτική του μητρικού θηλασμού εξοικονομεί πολύτιμες διαθέσιμες πηγές όπως καθαρό πόσιμο νερό και καύσιμες ύλες. Για να παρασκευασθεί το τεχνητό γάλα με το οποίο Θα τραφεί το βρέφος, απαιτούνται 3 λίτρα νερό κάθε μέρα – 1 λίτρο που Θα αναμειχθεί με τη σκόνη γάλακτος και 2 λίτρα για την αποστείρωση του μπουκαλιού.

 

Θερμοκρασία τροφής πάντα σωστή και σταθερή.

Η καλύτερη αρχή για τη ζωή ενός παιδιού και αναφαίρετο δικαίωμα.

Λιγότερες πιθανότητες ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Αντισώματα, ανοσοποίηση ενάντια στις κυριότερες λοιμώδεις νόσους.

Συναισθηματικό δέσιμο Μητέρας – Παιδιού.

Μειώνει τις πιθανότητες αλλεργιών όπως άσθμα και έκζεμα.

Οικονομικό, δεν κοστίζει στην οικογένεια και στο κράτος.

Σημαντική αύξηση του δείκτη νοημοσύνης.

 

Ενημερωθείτε!

Αν είστε γιατρός, μαία, νοσηλευτής, φοιτητής, υπεύθυνος αγωγής υγείας, σπουδαστής ή μητέρα που Θέλει να ενημερωθεί για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού απευθυνθείτε στο Τμήμα Πληροφόρησης της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF όπου υπάρχει η δυνατότητα να δανειστείτε έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό για το Μητρικό Θηλασμό.

Επίσης μάθετε περισσότερα για το Μητρικό Θηλασμό στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

www.waba.org.br/action.htm

www.unicef.org

www.unicef.gr

 

Μια Κοινωνία φιλική προς τα βρέφη είναι αυτή να ενθαρρύνει τις μητέρες να θηλάζουν διευκολύνοντας τους στην καθημερινή τους ζωή με ελαστικό ωράριο εργασίας, πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες υγείας με ειδικευμένο προσωπικό και νόμους που διασφαλίζουν του δικαίωμά τους να θηλάζουν το παιδί τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του.

Τελικά… γιατί τόση έμφαση στο ότι ο θηλασμός είναι δικαίωμα?

Διότι αυτό συνεπάγεται στο:

 

Ότι τα παιδιά θα πρέπει να έχουν ικανοποιητική διατροφή από τη στιγμή της γέννησή τους δηλαδή αποκλειστικά μητρικό γάλα κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους και μητρικό γάλα μαζί με συμπληρωματική διατροφή για δύο χρόνια ή περισσότερο.

Ότι καμία γυναίκα που επιθυμεί να θηλάσει δεν πρέπει να παρεμποδίζεται να το κάνει.

Ότι όλα τα κράτη και οι κοινωνικές δομές έχουν καθήκον να εξασφαλίσουν ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για τις γυναίκες που επιθυμούν να θηλάσουν.

Ότι oι γυναίκες που θηλάζουν δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο διάκρισης.

Ότι oι γυναίκες θα Πρέπει να απαιτούν επαρκή πληροφόρηση και υποστήριξη για να είναι ικανές να θηλάσουν.

Ότι oι γυναίκες έχουν δικαίωμα σε σωστή προγεννητική φροντίδα και σε φιλικές προς τα βρέφη και τις μητέρες υγειονομικές εγκαταστάσεις.

Ότι επίσης πρέπει να απαιτούν να μην υποβάλλονται σε ανάρμοστη πίεση από παραγωγούς υποκατάστατων μητρικού γάλακτος, μέσω της διαφήμισης ή οποιαδήποτε άλλης μορφής προώθησης.

 

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

 

Μειωμένη πιθανότητα καρκίνου του μαστού και του ενδομητρίου.

Η Θηλάζουσα μητέρα προστατεύει από την οστεοπόρωση.

Το υποκατάστατο γάλακτος είναι νεκρή τροφή, η βιομηχανική επεξεργασία καταστρέφει τα ζωντανά κύτταρα και τα αντισώματά του.

Ρωμαλέα παιδιά και έφηβοι για το μελλοντικό κόσμο μας.

Ιδιαίτερα εύπεπτο, το μητρικό γάλα χωνεύεται από το μωρό σε 2-3 ώρες.

Καρκίνος – ελάττωση συχνότητας του στα παιδιά που έχουν θηλάσει.

Ο θηλασμός ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες του βρέφους σε τροφή και υγρά.

Σημαντικά λιγότερες γαστρεντερικές διαταραχές.