Η επίσκεψη στον γυναικολόγο μπορεί να περιλαμβάνει είτε το Τεστ Παπανικολάου είτε την καλλιέργεια κολπικού υγρού είτε και τις δύο αυτές εξετάσεις. Όλες οι λήψεις γίνονται εντός του ιατρείου και η επεξεργασία των δειγμάτων αποστέλλονται στα συνεργαζόμενα εργαστήρια του ιατρείου για περαιτέρω ανάλυση. Μέσα από το σύγχρονο σύστημα του ιατρείου τα αποτελέσματα παραλαμβάνονται άμεσα, όπως άμεση είναι και η ενημέρωση των γυναικών για τα αποτελέσματα αλλά και η παροχή συμβουλευτικής για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων.
Τεστ ΠΑΠ
Η λήψη κολπικού επιχρίσματος προκειμένου να ελεχθεί ο τράχηλος της μήτρας αποτελεί μια εξέταση που περιλαμβάνεται στον ετήσιο έλεγχο αλλά μπορεί κατά περίπτωση να πραγματοποιηθεί σε μικρότερο χρονικό διάστημα από αυτό. Δεν είναι επώδυνη εξέταση και είναι προέκταση της διαδικασίας που ακολουθείται κατά τη γυναικολογική εξέταση.
Πότε να κάνω τεστ Παπ;
Το τεστ Παπανικολάου μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα του κύκλου, εκτός από τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως. Καλό είναι να προγραμματίζεται την πρώτη εβδομάδα μετά το πέρας της περιόδου. Το τεστ Παπανικολάου είναι από τις πιο σημαντικές εξετάσεις για τη γυναίκα και μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη ζωή της, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε χρόνο.
Πως πρέπει να προετοιμαστώ για την εξέταση τεστ Παπ;
- Για να πραγματοποιηθεί το τεστ ΠΑΠ θα πρέπει να έχουν προηγηθεί τα παρακάτω:
- Να έχετε αποφύγει να κάνετε κολπική πλύση για τουλάχιστον 24 ώρες πριν το τεστ ΠΑΠ.
- Εάν κάνετε αγωγή με ενδοκολπικά φάρμακα, η εξέταση πρέπει να γίνει τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά τη λήξη της θεραπείας.
- Να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή για 2-3 ημέρες πριν την εξέταση, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να αλλοιωθούν τα κύτταρα ή να προκληθούν μικροτραυματισμοί από τη σεξουαλική επαφή.
- Μη χρησιμοποιείτε ταμπόν, σπερματοκτόνα, αφρούς και ενδοκολπικές αλοιφές για τουλάχιστον 48 ώρες πριν την εξέταση.
Καλλιέργεια κολπικού υγρού
Κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης κάποιες φορές είναι εμφανή τα σημάδια της μόλυνσης και απευθείας γίνεται η λήψη κολπικού υγρού για την ανεύρεση και τη θεραπεία της μόλυνσης.
Το επίχρισμα λαμβάνεται από τον κόλπο και από τον τράχηλο της μήτρας και είναι μια γρήγορη, απλή αλλά αναντικατάστατη εξέταση για τη διάγνωση μικροβιακής λοίμωξης της γεννητικής περιοχής, καθώς απομονώνει και ταυτοποιεί τους υπεύθυνους μικροοργανισμούς.
Η εξέταση αυτή είναι, λοιπόν, απαραίτητο να λαμβάνει χώρα όταν μια γυναίκα παρατηρήσει κάποιο σύμπτωμα, όπως ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις οι οποίες πολλές φορές συνοδεύονται από δυσοσμία.
Η καλλιέργεια κολπικού υγρού πραγματοποιείται και κατά την
περίοδο κύησης, καθώς υπάρχουν μικρόβια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν είτε πρόωρη ρήξη των υμένων είτε να μεταδοθούν από τη μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια του τοκετού προκαλώντας έτσι στο νεογέννητο ποικίλες λοιμώξεις.
Με την καλλιέργεια κολπικού υγρού γίνεται έλεγχος για:
- μύκητες
- τριχομονάδες
- κόκκους
- Neisser
- αερόβια και αναερόβια βακτηρίδια
- μυκόπλασμα
- ουρεόπλασμα
- χλαμύδια