Παρακολούθηση κύησης με καρδιοτοκογράφο – Nst

Home / Παρακολούθηση κύησης με καρδιοτοκογράφο – Nst
Παρακολούθηση κύησης με καρδιοτοκογράφο  – Nst

Η διαδικασία της παρακολούθησης της κύησης περιλαμβάνει ένα πλήθος προγεννητικών εξετάσεων μέσα σε αυτές τις εξετάσεις είναι και η καρδιοτοκογραφικη παρακολούθηση της κύησης που πραγματοποιείται προς το τέλος της κύησης δηλαδή στις 36 εβδομάδες , και την επαναλαμβάνουμε κάθε εβδομάδα (ή και συχνότερα) μέχρι τον τοκετό .

Η καρδιοτοκογραφια ηρεμίας είναι μια απλή και ανώδυνη εξέταση. Η  γυναίκα ξαπλωμένη η καθιστή σε αναπαυτική καρέκλα  με την βοήθεια της μαίας  θα φορέσει 2 ζώνες που έχουν 2 κεφάλες καταγραφής και θα παραμείνει για 30 λεπτά .

Οι καταγραφικές κεφάλες αφορούν  την  μέτρηση των εμβρυικών παλμών σε σχέση με τις συστολές της  μήτρας. Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε είναι πολύ σημαντικές τόσο για την κατάσταση της κύησης αλλά και του εμβρύου. Με τον τρόπο αυτό γνωρίζουμε αν το έμβρυο βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ελέγχουμε την οξυγόνωση του εγκεφάλου και την ισορροπία του νευρικού συστήματος.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα μπορούμε να καταγράψουμε έναν κύκλο ύπνου-ξυπνήματος του εμβρύου και ενδεχομένως μερικές ακανόνιστες συστολές της μήτρας .

Στα ιατρεία έχουν  διαμορφωθεί ειδικοί χώροι για την εξέταση αυτή σε ένα όμορφο και ήρεμο περιβάλλον για να είναι πιο αποτελεσματική η παρακολούθηση. Οι μαίες του ιατρείου είναι υπεύθυνες για την προετοιμασία και την διαδικασία της παραμονής στο δωμάτιο του nst  Η έγκυος δεν απομακρύνει από το χώρο του ιατρείου για αυτή την εξέταση η οποία πραγματοποιείται είτε σε τακτικό είτε σε έκτακτο ραντεβού. Παρέχονται άμεσες απαντήσεις για την κατάσταση της για την περαιτέρω αξιολόγηση από το γιατρό