Καθοδήγηση και παρακολούθηση εγκυμοσύνης

Home / Καθοδήγηση και παρακολούθηση εγκυμοσύνης
Καθοδήγηση και παρακολούθηση εγκυμοσύνης

Β’ χοριακή γοναδοτροπίνη

Στο πλαίσιο της διερεύνησης για πιθανή κύηση σε περίπτωση καθυστέρησης εμφάνισης περιόδου η γυναίκα πιθανόν να προσέλθει στο ιατρείο με ένα θετικό τεστ κυήσεως οικιακής χρήσης. Η ορμόνη η οποία παράγεται στο σώμα της γυναίκας κατά τη διάρκεια της κύησης τόσο στα ούρα όσο και στο αίμα ονομάζεται β’ χοριακή γοναδοτροπίνη (Human Chorionic Gonadotropin). Σε γενικές γραμμές η εξέταση αίματος είναι πιο ευαίσθητη και μπορεί να εντοπιστεί στο αίμα ήδη μετά το πέρας 24 με 26 ημερών από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου. Έχοντας πραγματοποιήσει 2 αιματολογικές εξετάσεις και τα αποτελέσματα φανερώνουν μια κύηση σε εξέλιξη θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στο ιατρείο για  την υπερηχογραφία που θα επιβεβαιώσει την κύηση.

Υπερηχογράφημα

Ο πρώτος υπέρηχος που γίνεται την 6η εβδομάδα είναι απόλυτα σημαντικός τόσο για την επιβεβαίωση της κύησης όσο και για τη μετέπειτα πορεία της. Με την ερμηνεία των τιμών της β-χοριακής και των υπερηχογραφικών ευρημάτων μπορεί να αποκλειστεί μία από τις πιο σοβαρές και συχνά απειλητικές για τη ζωή παθήσεις, η εξωμήτριος ή έκτοπος κύηση.

Μετά την 7η εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί το υπερηχογράφημα για τον προσδιορισμό εμβρυϊκών καρδιακών παλμών, η μέτρηση CRL για τον προσδιορισμό  της ηλικίας της κύησης και ο καθορισμός ΠΗΤ (Πιθανής  Ημερομηνίας Τοκετού).

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο ιατρείο κατά την διάρκεια της παρακολούθησης πραγματοποιούνται υπέρηχοι για την αξιολόγηση της προρείας της κύησης. Στα συνεργαζόμενα, με το ιατρείο, κέντρα υπερήχων  πραγματοποιούνται οι ακόλουθοι σημαντικοί υπέρηχοι:

Η αυχενική διαφάνεια μεταξύ 11ης και 14ης εβδομάδας, το υπερηχογράφημα Β΄ επιπέδου μεταξύ 21ης και 24ης εβδομάδας, και η εξέταση Doppler μεταξύ της 28ης και της 32ης εβδομάδα.

Λήψη Ιστορικού

Eπειτα από την επιβεβαίωση της ύπαρξης εγκυμοσύνης η πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο περιλαμβάνει τη λήψη ιστορικού (ατομικό, οικογενειακό, γυναικολογικό, μαιευτικό). Η λήψη ιστορικού είναι σημαντική για τον εντοπισμό κληρονομικών νοσημάτων καθώς και για τον εντοπισμό πιθανής παθολογίας κατά τη διάρκεια της κύησης. Με βάση το ιστορικό της κάθε γυναίκας αλλά και με τα ευρήματα η παραπομπή για περαιτέρω διερεύνηση και η στοχευόμενη αξιολόγηση από άλλες ειδικότητες (ενδοκρινολόγο, γενετιστή, εμβρυολόγο κλπ.) συνεισφέρουν ώστε να προαχθεί μια ασφαλή κύηση τόσο για τη γυναίκα όσο και για το έμβρυο.

Προγεννητικός έλεγχος – Εργαστηριακές εξετάσεις

Εντός του ιατρείου κατά τη διάρκεια των επισκέψεων μπορούν να πραγματοποιηθούν αιμοληψίες με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση των γυναικών. Οι αιμοληψίες αυτές περιλαμβάνουν: γενική εξέταση αίματος και ούρων, έλεγχος για ομάδα αίματος και αντιγόνο Rhesus και των δύο γονέων, βιοχημικές εξετάσεις για τον έλεγχο του ήπατος και των νεφρών, καθώς και εξέταση για ανεύρεση του στίγματος της μεσογειακής αναιμίας και στους δύο γονείς. Επίσης, γίνεται έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (έλεγχος για ηπατίτιδες, HIV, σύφιλη) και μικρόβια που μπορεί να μολύνουν το έμβρυο (π.χ. τοξόπλασμα, κυτταρομεγαλοϊός, λιστέρια).

Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει πρόσφατο τεστ Παπ, θα πρέπει να πραγματοποιείται στην πρώτη επίσκεψη ή γενικά στο πρώτο τρίμηνο. 

Εντός του ιατρείου πραγματοποιείται λήψη κολπικού υγρού σε συνεργασία με τα εργαστήρια για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς κάθε γυναίκα. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα να μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια επίσκεψη στο ιατρείο και οι εργαστηριακές εξετάσεις που απαιτούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η παρακολούθηση στο ιατρείο

Ο ιατρός Νικόλαος Πετρογιάννης έχει πάντα στενή επαφή με κάθε γυναίκα κατά τη διάρκεια της κύησης. Οι επισκέψεις που αφορούν το πρώτο τρίμηνο είναι πιο συστηματικές για την πρόβλεψη και την άμεση αντιμετώπιση επιπλοκών στην έναρξη της κύησης. Έπειτα από την αυχενική διαφάνεια οι επισκέψεις συνήθως και κατά περίπτωση  είναι περίπου ανά 2-3 εβδομάδες και στο τρίτο τρίμηνο γίνονται πιο τακτικές για την παρακολούθηση της πορείας της κύησης προς τον τοκετό. Οι μαίες του ιατρείου προετοιμάζουν και φροντίζουν κάθε έγκυο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο ιατρείο. Έτσι δημιουργείται ένα κλίμα εμπιστοσύνης προς όλη τη μαιευτική ομάδα. Η σωστή και η συστηματική παρακολούθηση είναι ένα από τα εφόδια για να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα  διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως σακχαρώδης διαβήτης κύησης, υπέρταση κ.ά. Εντός του ιατρείου στο πλαίσιο της παρακολούθησης της κύησης πραγματοποιούνται συστηματικά η λήψη αρτηριακής πίεσης, το ζύγισμα, η ακρόαση των εμβρυικών παλμών, ο υπέρηχος καθώς και οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις. Για την πιο οργανωμένη καταγραφή όλων των ευρημάτων κατά τη διάρκεια της κύησης η κάθε γυναίκα έχει τον προσωπικό της φάκελο που εμπεριέχει τις εξετάσεις με στόχο τη σωστή αποθήκευση και συλλογή κάθε πληροφορίας. Εκτός από τις προφορικές οδηγίες ο Νικόλαος Πετρογιάννης παρέχει και ειδικά έντυπα με όλες τις οδηγίες και πληροφορίες που θα χρειαστούν καθόλη τη διάρκεια της κύησης.  Η άμεση επικοινωνία με κάθε γυναίκα, εκτός των ραντεβού, είναι μέλημα όλης της μαιευτικής ομάδας και στόχος όλων είναι η γυναίκα να έχει ποιότητα στην φροντίδα της. Woman’s qyality care.